Boek
Nederlands
Als een jonge vrouw, jaren na de moord op haar oudere zus, in de taxi stapt van een van de verdachten destijds, is dat het startpunt van een allesoverheersende obsessieve zoektocht naar de waarheid over de moord en over haar zus.
Onderwerp
Moorden, Zussen
Titel
Saint X
Auteur
Alexis Schaitkin
Vertaler
Erik de Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Saint X
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2020
480 p.
ISBN
9789056726317 (paperback)

Besprekingen

Zwarte zon

Wie alsnog een strandvakantie uit de brand kan slepen, hoeft niet te aarzelen: Saint X moet mee in de koffer.

Kijk, er loopt een meisje op het strand. Gehuld in een lang gewaad dat over haar bikini wappert, vangt ze de blikken van mannen en vrouwen. Alison heet ze en ze drapeert haar jeugdige schoonheid o zo nonchalant op een strandstoel van het tropische resort, nog lichtjes vermoeid van een avondje stappen, nog nukkig omdat ze met haar ouders en haar kleinere zusje op familievakantie moest. Ja, de azuurblauwe zee blinkt als een plaatje, ja, de palmen wiegen zachtjes in de bries, en ja, de rumpunch smaakt naar behoren. Maar ze is bijna tiener af en wil wel meer dan het obligate tripje naar een toeristenval en een dagelijks ontbijtbuffet. Dus glipt ze ’s nachts het hotel uit en zoekt ze de locals op, die haar van wiet voorzien en haar meetronen naar de échte bars. Dat zomerse dubbelleven houdt ze de hele vakantie vol. Tot ze op de laatste avond niet meer terugkeert.

Jaren later stapt haar zusje Claire in een New Yorkse taxi. Tot haar ontzetting herkent ze de chauffeur: …Lees verder

Op een eiland in de Cariben wordt het lichaam van een jonge Amerikaanse gevonden, een ogenschijnlijk all American girl die daar vakantie vierde met haar ouders en jongere zusje. Jaren later stapt dit zusje, Claire, in een New Yorkse taxi bij de man, Clive Richardson, die indertijd verdachte was van de moord op haar zus Alison. Vanaf dat moment raakt Claire geobsedeerd door alles wat er toen en sindsdien gebeurd is rondom de moord. Maar bovenal wil ze achterhalen wie haar zus eigenlijk was. Dit boek is niet alleen een spannend verhaal, maar veel meer een psychologische roman over een ingrijpende gebeurtenis en de gevolgen daarvan voor een gezin, een gemeenschap en een jong meisje dat hier de rest van haar leven mee om zal moeten gaan. Meer subtiel zijn er verwijzingen naar rassen- en klassenverschillen, die diep doorwerken in de samenleving. Verteld vanuit perspectief van Claire en Clive, afgewisseld met korte intermezzo’s vanuit diverse toeschouwers. Zeer goed vertaalde, mooi verzorgd…Lees verder