Boek
Nederlands

Ontzettend irritant

Andy Griffiths (auteur), Terry Denton (illustrator), Edward van de Vendel (vertaler)
Andy (ik-persoon) vertelt hoe hij het wereldrecord waslijnslingeren wil verbeteren. Ook in de overige andere acht verhalen is te lezen hoe hij iedereen om zich heen irriteert door zijn gedrag. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Ontzettend irritant
Auteur
Andy Griffiths
Illustrator
Terry Denton
Vertaler
Edward van de Vendel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Just annoying
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2019
147 p. : ill.
ISBN
9789401462754 (hardback)

Besprekingen

Ik wil dolgraag het wereldrecord waslijnslingeren verbeteren, dus train ik elke nacht om die droom te verwezenlijken. Ik ga het douchehokje met siliconenkit dichtkitten om het helemaal met water te vullen. Die ik-persoon in de negen korte verhalen is Andy. Hij heeft nooit iets anders in zijn jonge leventje gedaan dan mensen irriteren, met name zijn ouders en zijn zus. De verhalen hebben een open einde, als de chaos het grootst is en de irritatie het kookpunt heeft bereikt. In groepsverband aardig om te praten over hoe de ouders hierop zouden kunnen reageren. Kleine, eenvoudige maar grappige stripachtige zwart-witte pentekeningetjes – vaak voorzien van (korte) bijschriften in kleine letters – staan aan de zijkant van de tekst. Ze verwijzen soms naar de inhoud of vertellen een eigen verhaal en herbergen ook geestigheid in zich. Gezien de lengte van de verhalen uitermate geschikt om aan het einde van een vermoeiende schooldag voor te lezen om opgewekt het klaslokaal te verlaten. Auteur e…Lees verder

Ontzettend irritant

Een bundeling van negen kortverhalen die zich afspelen in een gezin waarin Andy bij zijn ouders en zus Jen zo mateloos kan doorbomen dat de irritatie een kookpunt bereikt. Het eerste verhaal begint met een leuke rit in de auto. De familie is op vakantie vertrokken, ze zijn al twee dagen aan het rijden en Andy vraagt of ze er al bijna zijn. De sfeer is al erg gespannen en papa’s zenuwen staan bijna op springen. Andy wil papa helpen door te proberen een irritante vlieg uit de auto te krijgen. Er ontwikkelen zich in de auto situaties à la Mister Bean met knotsgekke pogingen die op een fiasco uitlopen, maar die vanuit het standpunt van Andy heel logisch zijn. De irritatie escaleert dusdanig dat de papa resoluut Andy uit de auto zet. Hij wordt door een motorrijder opgepikt en al rijdend probeert Andy halsbrekende toeren uit te halen om in de auto van zijn ouders over te stappen. Papa heeft tijdens die helse rit niet door dat Andy op de motor zit. Hij denkt dat de motorrijder hem de pas …Lees verder

Over Andy Griffiths

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Andy Griffiths (Melbourne, 3 september 1961) is een Australische schrijver. Hij schrijft de serie boeken De waanzinnige boomhut en heeft onder andere Het Waanzinnige Boek Over Het Lichaam, Het Waanzinnige Boek Over De Billosaurus En Andere Dino’s en Hoe Schrijf Je Zelf Een Waanzinnig Boek? geschreven. Al zijn boeken zijn geïllustreerd door illustrator Terry Denton.

Zijn boeken worden door kinderen in Nederland erg gewaardeerd. Met de Nederlandse vertalingen van De waanzinnige boomhut won Griffiths, samen met Terry Denton driemaal, in 2017, 2018 en 2020, de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Deze prijswinnende boeken werden in het Nederlands vertaald door Edward van de Vendel.

Externe link

  • (en) Officiële website
Lees verder op Wikipedia

Suggesties