Boek
Nederlands

Ontzettend smerig

Andy Griffiths (auteur), Terry Denton (illustrator), Edward van de Vendel (vertaler)
In de buurt van Andy gebeuren heel vaak vieze dingen. Na een lijst van 101 heel smerige dingen, vertelt Andy in acht verhalen over wat hij soms moet eten en wat hem overkomt. Zijn vriend Terry maakt er smerige tekeningen bij. Met veel kleine stripachtige tekeningen in zwart-wit. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Ontzettend smerig
Auteur
Andy Griffiths
Illustrator
Terry Denton
Vertaler
Edward van de Vendel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Just disgusting!
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2021
175 p. : ill.
ISBN
9789401473781 (hardback)

Besprekingen

In het universum van Griffiths en Denton bestaat het begrip ‘te flauw’ niet. In dit derde deel van een serie, na 'Ontzettend irritant' (2019) en 'Ontzettend stom'* (2020), zit er weer geen bodem aan het niveau van de grappen. Poep, kots, boeren, spruitjes, dode vliegen: als het smerig is dat mag het erin. De inhoud bestaat uit losse verhaaltjes, strips, kleine tekeningen die door het boek hun eigen verhaal vertellen, lijstjes en cartoons: op elke pagina zijn wel drie dingen tegelijk bezig. Meestal is de hoofdrol voor het jongetje Andy. Onmogelijk om niet in te willen beginnen door de toegankelijke stijl. Maar tegelijk niet makkelijk om in door te lezen omdat je in een tetterende optocht terecht komt waar alles om aandacht schreeuwt. Tekenend is een 18 pagina's lang gedicht dat door de poëtische kwaliteiten van vertaler Edward van de Vendel heerlijk soepel leest, maar dat dan wel weer 69 voetnoten heeft die dat ritme verstoren. Leuk is het ‘filmpje’ dat je in de hoek rechtsonder ziet d…Lees verder

Over Andy Griffiths

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Andy Griffiths (Melbourne, 3 september 1961) is een Australische schrijver. Hij schrijft de serie boeken De waanzinnige boomhut en heeft onder andere Het Waanzinnige Boek Over Het Lichaam, Het Waanzinnige Boek Over De Billosaurus En Andere Dino’s en Hoe Schrijf Je Zelf Een Waanzinnig Boek? geschreven. Al zijn boeken zijn geïllustreerd door illustrator Terry Denton.

Zijn boeken worden door kinderen in Nederland erg gewaardeerd. Met de Nederlandse vertalingen van De waanzinnige boomhut won Griffiths, samen met Terry Denton driemaal, in 2017, 2018 en 2020, de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Deze prijswinnende boeken werden in het Nederlands vertaald door Edward van de Vendel.

Externe link

  • (en) Officiële website
Lees verder op Wikipedia

Suggesties