Boek
Nederlands
Een jongeman neemt een kamer naast de kamer waar zijn vader en diens minnares verblijven, om daar de moord op zijn vader te beramen.
Titel
Berg
Auteur
Ann Quin 1936-1975
Vertaler
Barbara de Lange
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Berg
Uitgever
Zaandam: Uitgeverij Oevers, 2022
207 p.
ISBN
9789493290136 (paperback)

Besprekingen

Vadermoord in hotel met zeezicht

Hardop lachen met moord: zo Monty Pythonesk is Berg, de vergeten roman van Ann Quin.

Een zomerweekend in augustus 1973 op het strand van de bekende Britse badplaats Brighton. Een vrouw kleedt zich uit, stapt naar de zee en verdwijnt in de golven. Als ze niet terugkeert, verwittigt een omstander de politie. Een dag later spoelt de vrouw aan: ze wordt geïdentificeerd als Ann Quin, 37, geboren in Brighton, schrijfster van vier experimentele romans, waarin zee en zelfmoord meer dan eens opduiken. Erg bekend is Quin overigens niet, de lof en het prijzengeld voor haar debuut Berg (1964) waren allang opgesoupeerd.

Het hielp ook niet dat Quin een vrouw was, een kind van een ongetrouwde moeder uit de arbeidersklasse, en dat ze ernstige mentale problemen had. Schizofrenie, werd er geopperd, of manische depressie. Haar droom - een carrière als actrice - was gedwarsboomd door podiumvrees, dus verdiende ze haar brood als typiste en schreef ze in de avonduren aan Berg. Twee eerdere romans waren afgewezen, maar het was deze derde die haar even op de kaart zou z…Lees verder

De vader en de buikspreekpop

Eindelijk is Berg vertaald, een voortrazende roman waarin de lezer wordt meegesleurd in de innerlijke monoloog van een man die zijn vader wil vermoorden. Een hedendaagse Oedipus? Het zou zomaar kunnen, maar Ann Quin laat het gelukkig bij de suggestie.

De eerste zin mag er zijn: 'Een man genaamd Berg, die hij veranderde in Greb, kwam naar een badplaats om zijn vader te vermoorden...' Die badplaats, dat is Brighton, de plek waar schrijfster Ann Quin (1936-1973) vrijwel haar hele leven woonde. In haar korte, turbulente leven publiceerde ze vier romans waarvan de eerste, de oorspronkelijk in 1964 verschenen roman Berg, nu voor het eerst in het Nederlands is vertaald.

En dat werd tijd, want Berg is een roman die geen lezer onberoerd zal laten. Een boek dat het stempel 'urgent' verdient, een verhaal dat duidelijk geschreven moest worden. Het is het soort proza dat voortjaagt en jakkert net zoals de hoofdpersoon wordt opgejaagd, gefixeerd als hij is op het idee van vadermoord.

Die hoofdpersoon, Berg alias Greb, is een 'haarspecialist met kromme vliestenen'. In het pension waar zijn vader met diens minnares verblijft, huurt hij de kamer pal naast hen. Alleen een dunne tussenwand houdt vader en zoon van elkaar gescheiden. B…Lees verder

Een onconventionele roman over een man die beraamt om zijn vader te vermoorden. Alistair Berg trekt naar een badplaats om zijn vader uit te schakelen, en bij aankomst verandert hij zijn naam in Greb. Hij neemt een kamer naast die waar zijn vader en diens minnares logeren. Maar zijn plan om zijn vader te vermoorden gaat niet geheel volgens plan, zeker niet als zijn vaders minnares ook Grebs minnares wordt. In talige en abstracte stijl geschreven. Geschikt voor een literair lezerspubliek. De jong gestorven Ann Quin (Brighton, 1936 - Brighton, 1973) was romanschrijver. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven. 'Berg' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1964.