Boek
Nederlands

Nicolas en de verdwijning van de wereld : roman

Anne Eekhout (auteur)
+1
Nicolas en de verdwijning van de wereld : roman
×
Nicolas en de verdwijning van de wereld : roman Nicolas en de verdwijning van de wereld : roman

Nicolas en de verdwijning van de wereld : roman

Genre:
Titel
Nicolas en de verdwijning van de wereld : roman
Auteur
Anne Eekhout
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2019
251 p.
ISBN
9789029510479 (paperback)

Besprekingen

Eng, leuk, gruwelijk en verdrietig

De aarde dreigt te verdwijnen in een zwart gat en een 8-jarige jongen begint een reddingsactie. Wat begint als een kinderavontuur wordt een heftige, originele ondergangsvertelling.

Je hoeft het niet te durven, je hoeft het alleen maar te doen. Dat zou superheld 'de Adelaar' zeggen wanneer moed vereist is. Of: er is altijd hoop. De 8-jarige Nicolas, om wie het draait in de derde roman van Anne Eekhout (1981), is hongerig naar dit soort raad en verslindt aldus de stripboeken over de Adelaar. Zeker nu hij zélf in een stripachtige noodsituatie is beland: officiële instanties hebben bevestigd dat de aarde binnen een paar maanden zal verdwijnen in een supermassive black hole. Nicolas, die verborgen superkrachten bij zichzelf vermoedt, besluit de wereld te gaan redden.

Klinkt als een spannend begin van een jeugdboek en het vertelperspectief van de 8-jarige, met veel mama-dit en papa-dat, versterkt de kinderlijke toets. Maar al gauw neemt Nicolas en de verdwijning van de wereld een paar afslagen die voor de tere kinderziel te grimmig zouden zijn.

Die mama blijkt een junkie die midden in de nacht aan het bed van haar zoontje gaat zitten om na…Lees verder

In deze dystopie probeert een achtjarige jongen, Nicolas, grip te krijgen op het bestaan. Op het moment dat bekend wordt gemaakt dat er een zwart gat met een snelheid van 200 kilometer per seconde richting aarde suist, om deze met alles erop te vernietigen, verandert de wereld in een anarchistische bende. Terwijl de volwassenen in zijn omgeving het hoofd laten hangen, probeert de jongen in oplossingen te denken. De manier waarop Anne Eekhout parallelle werelden beschrijft, die van de ’werkelijkheid’ versus de innerlijke beleving van een achtjarig kind, is een van de kenmerken van haar schrijverschap. Ze verkent met veel plezier de grenzen tussen verbeelding en realiteit. Gedurende het hele boek blijven we in onzekerheid over de afloop, niets is volledig zeker (waar is zijn vader gebleven, waarom verdwijnt zijn moeder soms zomaar?) en het zou best eens kunnen zijn dat Nicolas zich allerlei dingen inbeeldt. Goed geschreven literaire dystopie; interessant voor lezers die houden van scien…Lees verder

Angst voor het zwart

Anne Eekhout beschrijft de apocalyps vanuit het perspectief van een achtjarige jongen.

'Wij leven 't heerlijkst in ons verst verleden', schreef Du Perron in het gedicht 'Het kind dat wij waren'. Volwassen boeken met kinderen in de hoofdrol lezen we misschien wel vooral omdat ze ons vertederen. De onschuld, de jeugdige fantasie, de kinderangsten voeren ons terug naar onze eigen jeugd, paradijselijk of niet. Een beroemd voorbeeld ervan is 'Het geheime dagboek van Adrian Mole', door Sue Townsend, waarin de dertienjarige Adrian over zijn belevenissen en ontwikkelingen van alledag vertelt. Bij ons schreef K. Schippers de roman 'Eerste indrukken', over een driejarig meisje en haar eerste indrukken in een volwassen wereld.

De hoofdpersoon van Anne Eekhouts 'Nicolas en de verdwijning van de wereld' zit daar precies tussen in; Nicolas is acht. Een gewoon jongetje, liefhebber van de stripboeken over superheld De Adelaar, een man die superkrachten heeft gekregen en die het opneemt tegen bovennatuurlijk sterke vijanden. Nicolas leeft in bijzondere tijden: de regering heef…Lees verder

Over Anne Eekhout

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Anne Eekhout

Anne Eekhout (Hilversum, 1981) is een Nederlands schrijfster.

Romans

In 2014 verscheen haar debuutroman Dogma, die genomineerd werd voor de Bronzen Uil voor de beste Nederlandstalige debuutroman en op de longlist stond van de AKO Literatuurprijs. In 2016 volgde haar tweede roman Op een nacht, die Eekhout een nominatie voor de BNG Bank Literatuurprijs opleverde. In 2019 verscheen Nicolas en de verdwijning van de wereld, haar derde roman. Dit laatste boek werd bekroond met de Jongerenliteratuur Prijs 2020. In november 2021 verscheen Eekhouts vierde roman, Mary. De vertaalrechten van deze roman werden binnen slechts enkele weken aan tien internationale uitgevers verkocht.

Externe links

  • Eigen website
  • Auteurspagina Anne Eekhout, Singel Uitgeverijen