Boek
Nederlands

Na de bevrijding : aantekeningen over de goelag, 1944-1956

Barbara Skarga (auteur), Alicja Gescinska (inleider)
+1
Na de bevrijding : aantekeningen over de goelag, 1944-1956
×
Na de bevrijding : aantekeningen over de goelag, 1944-1956 Na de bevrijding : aantekeningen over de goelag, 1944-1956

Na de bevrijding : aantekeningen over de goelag, 1944-1956

Persoonlijke getuigenis van de Poolse filosofe (1919-2009) over haar ervaringen in de goelagkampen van de Sovjet-Unie tussen 1944 en 1956.
Titel
Na de bevrijding : aantekeningen over de goelag, 1944-1956
Auteur
Barbara Skarga
Inleider
Alicja Gescinska
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Pools
Oorspr. titel
Po wyswoleniu 1944-1956
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
431 p., [4] p. platen
ISBN
9789403107226 (hardback)

Besprekingen

De oorlog na de oorlog

Barbara Skarga schrijft met afstand en rationaliteit over haar tien jaar gevangenschap in de naoorlogse goelag in de Sovjet-Unie. Ondanks de gruwel is ze nooit pessimistisch geworden.

Over de goelag, de overkoepelende naam voor strafkampen in de ­Sovjet-Unie, is relatief weinig geschreven. Anne Applebaum werd bekroond met de Pulitzer voor haar standaardwerk Goelag. Verder hebben Solzjenitsyn en Sjalamov hun ervaringen gedetailleerd opgetekend. In vergelijking met literatuur over de nazikampen is dat eerder mager. Wie hier merkwaardig genoeg onterecht ­onbekend is gebleven, is Barbara Skarga (1919-2009), de grande dame van de Poolse ­filosofie, die iets langer dan elf jaar in Russische gevangenschap heeft doorgebracht. Na de bevrijding bundelt haar aantekeningen. In de context van de huidige Russische agressie tegen Oekraïne krijgen haar woorden een nog wrangere betekenis.

Skarga werd geboren in Warschau, kort ­nadat Polen uit een crisis was geklommen die bijna een eeuw had geduurd en waarin het land compleet van de kaart was geveegd. Haar familie was geworteld in de landadel van ­Litouwen, waarmee Polen in zijn gouden ­tijdper…Lees verder

Lachen is de redding

Zelf vond Barbara Skarga haar notities uit de goelag rommelig en onaf. Een veel te streng oordeel. Na de bevrijding is helder en oprecht. Een scherp commentaar op elk totalitair systeem.

Echt goede boeken gaan over veel meer dan de tijd waarin ze spelen. Veel tijd om aantekeningen te maken had Barbara Skarga niet in de twaalf jaar die zij vanaf 1944 doorbracht in Sovjet-gevangenissen en kampen van de goelag. Aantekeningen maken was ook verboden, zoals voor politieke gevangenen bijna alles verboden was. Als strijder in het Poolse, niet-communistische verzet tegen de nazi's was zij met talrijke lotgenoten na de bevrijding, na jaren van oorlog, opnieuw de vijand die moest worden opgeruimd, in de visie van de Russen gevaarlijker dan gewone criminelen en moordenaars. Mensen die denken, die mogelijk ánders denken dan de grote leider, de lijn van de partij, zouden immers een funeste invloed kunnen hebben en werden dus massaal uit de samenleving verwijderd.

Toen Barbara Skarga (1919-2009) eenmaal vrijkwam en uit de steppe terug kon keren naar Polen - dat was in 1956 - voltooide ze haar studie filosofie en ontwikkelde zij zich tot een van de meest vooraanstaan…Lees verder

De persoonlijke getuigenis van de Poolse filosofe Barbara Skarga (1919-2009) over haar ervaringen in de Russische goelagkampen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot Skarga zich aan bij het verzet. In september 1944 werd ze op vijfentwintigjarige leeftijd opgepakt door het Rode Leger en tot tien jaar dwangarbeid veroordeeld. Na haar vrijlating werd ze nog gedwongen te werken in een kolchoz, waardoor ze pas in 1956 de draad van haar leven in Polen weer kon oppakken. In 1985 publiceerde ze onder pseudoniem haar persoonlijke getuigenis van haar tijd in de goelagkampen. Haar verslag krijgt een nieuwe urgentie nu begrip van de complexe realiteit en de verhouding van Rusland met zijn buurlanden meer dan ooit noodzakelijk is.’Na de bevrijding’ is helder, persoonlijk en met diepgang geschreven. Met een inleiding van filosofe Alicja Gescinska. Met name geschikt voor een geoefende lezersgroep. Barbara Skarga (1919-2009) was een Poolse filosoof en schrijfster.

Over Barbara Skarga

CC BY 3.0 - Foto van/door Mariusz Kubik

Barbara Skarga (Warschau, 25 oktober 1919 – Olsztyn, 18 september 2009) was een Poolse filosofe.

Loopbaan

Skarga werd in Warschau geboren in een gereformeerd gezin, dat van adellijke komaf was. Haar zuster was de actrice Hanna Skarzanka en haar broer was Edward Skarga. Skarga studeerde filosofie aan de Universiteit van Vilnius. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was ze lid van de verzetsbeweging Armia Krajowa. In 1944 werd zij gearresteerd door de Russen en veroordeeld tot 10 jaar Katorga. Na haar vrijlating werd zij gedwongen te werken in een kolchoz. Zij keerde in 1955 terug naar Polen en studeerde in 1957 af aan de Universiteit van Warschau, waar zij vervolgens een vervolgstudie deed en tot PhD benoemd werd. Zij werd in 1988 benoemd tot hoogleraar in de filosofie en was redacteur van het filosofietijdschrift Etyka. In 1995 verkreeg Skarga de Orde van de Witte Adelaar. Zij stierf op 18 september 2009 en werd begraven op 25 sep…Lees verder op Wikipedia