Boek
Nederlands

Kaas en de evolutietheorie

Bas Haring (auteur)
+1
Kaas en de evolutietheorie
×
Kaas en de evolutietheorie Kaas en de evolutietheorie

Kaas en de evolutietheorie

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
Kaas en de evolutietheorie
Auteur
Bas Haring
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2001
159 p. : ill.
ISBN
90-5240-600-6

Besprekingen

Beeld je een clubje in van geile beren en een van beren die seks maar niks vonden. Wel, die uitzonderlijke beren bestaan niet meer: zij hebben zich immers niet voortgeplant. Vind je het dan gek dat de wereld stikt van de wellustelingen, vraagt Bas Haring. Deze Nederlandse professor promoveerde in kunstmatige intelligentie. Hij brengt Darwins evolutietheorie tot leven voor moderne tieners. Dat doet hij met schitterende analogieën: om natuurlijke selectie te visualiseren, stelt hij een voetbalteam samen; de genetische code werkt als de handleiding van een Boeiing. "Waarom doe je je best op school? Waarom streef je altijd naar meer en beter"? Omdat de strebers uit de vorige generaties beter overleefden en de rest niet. Het is wel eens leuk om je eigen gedrag vanuit de evolutietheorie te bekijken. In dat opzicht zijn wij biologische kopieermachines van onze genen.

Darwins theorie is verrassend simpel en verhelderend. Haring legt eerst de basis van de evolutietheorie uit, hoe het k…Lees verder
De evolutietheorie is in simpele vorm wel eerder opgeschreven voor een jong publiek, maar nog nooit zo compleet en tot in zoveel detail als in dit boek. Het is bedoeld voor kinderen vanaf ca. 12 jaar, maar volwassenen kunnen er ook een hoop uit leren. De taal is geschikt voor kinderen en tieners en bevat veel herhaling. Dat is handig, want de evolutietheorie is makkelijk mis te verstaan en dat wordt zo misschien voorkomen. De schrijver is vindingrijk in zijn gebruik van analogieën (bijvoorbeeld uit de sport- en computerwereld). Heel veel maatschappelijk controversiële onderwerpen komen aan bod (Bestaat er zoiets als goed en kwaad? Bestaat God? Is homoseksualiteit natuurlijk?). Ook bevat het boek een aantal onderwerpen die wetenschappelijk vrij controversieel zijn. Met name over groepsselectie en culturele evolutie is het debat nog hevig gaande. Spaarzaam geïllustreerd met verduidelijkende zwartwittekeningen; uitgebreide inhoudsopgave.

Over Bas Haring

CC BY 3.0 - Foto van/door

Sebastiaan (Bas) Haring (De Bilt, 23 april 1968) is een Nederlandse filosoof en informaticus, schrijver van kinderboeken en populairwetenschappelijk werk, televisiepresentator bij de RVU en hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, waar hij de leerstoel "publiek begrip van wetenschap" bekleedt.

Universitaire loopbaan

Haring studeerde aan de Universiteit Utrecht waar hij in 1988 zijn propedeuse natuurkunde behaalde en in 1992 zijn doctoraalexamen Cognitieve Kunstmatige Intelligentie. In Utrecht werd hij lid van studentenvereniging C.S. Veritas en studievereniging A-Eskwadraat. Haring promoveerde er in 1997 in de informatica. Hij is werkzaam als docent mediatechnologie bij de Universiteit Leiden en sinds 2006 als bijzonder hoogleraar op de Leidse leerstoel "Publiek begrip van wetenschap". Opdracht is jonge wetenschappers te trainen in het toegankelijk maken van wetenschap. In 2016 werd aan hem de Duidelijketaalprijs …Lees verder op Wikipedia