Boek
Nederlands

Van steen en been

Bérengère Cournut (auteur), Martine Woudt (vertaler)
Als een jonge Inuitvrouw door scheurend ijs van haar familie wordt gescheiden, moet ze zien te overleven in de extreme koude van het noordpoolgebied.
Onderwerp
Inuit, Overleven
Titel
Van steen en been
Auteur
Bérengère Cournut
Vertaler
Martine Woudt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
De pierre et d'os
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2020
191 p., [24] p. platen
ISBN
9789044644951 (paperback)

Besprekingen

Roman vol sneeuw en ijs is een kunststukje van de vertaler

Geografisch valt er geen touw aan vast te knopen (een landkaartje voorin was handig geweest), de personages zijn vrij vlak en, op een paar na, inwisselbaar. Toch raak je volledig in de ban van deze roman vol sneeuw en ijs, een kunststukje van vertaler Martine Woudt. In Van steen en been vertelt Bérengère Cournut over het leven van de Inuit op Groenland, een volk dat dreigt uit te sterven door de opwarming van de aarde. Cournut bestudeerde jarenlang antropologische studies over de Inuit, om die kennis uiteindelijk om te zetten in dit verhaal. Hoofdpersoon Uqsuralik is een jaar of 15 als ze door een scheur in het ijs wordt afgescheiden van haar familie. Gelukkig heeft ze van haar vader leren jagen, wat normaal gesproken alleen aan jongens is voorbehouden. Via de omzwervingen van Uqsuralik leert de lezer over de leefgewoonten van de traditionele Inuit: hoe ze rondtrekken en leven in huizen van huiden en leem, hun winterfeesten, hun relatie met de natuur en met geesten, h…Lees verder

Bérengère Cournut (1979) deed voor het schrijven van dit boek zeven jaar uitgebreid onderzoek naar de cultuur, geschiedenis en levenswijze van de Inuit. Het leven van de jonge Inuitvrouw Uqsuralik staat centraal. Door het scheurende ijs wordt zij gescheiden van haar familie. Hierna moet ze overleven in de extreme kou van het winterse noordpoolgebied. Andere Inuitfamilies nemen haar op, maar het geluk is niet altijd aan haar zijde. Uqsuraliks levensverhaal wordt afgewisseld met liederen van de Inuit. Een roman waarin het levensverhaal van Uqsuralik op wervelende wijze verteld wordt en de lezer leert hoe de Inuit leven. Mysterieuze rituelen, ijskoude poolnachten en de keiharde realiteit van brute natuurkrachten zorgen ervoor dat de roman geen moment verveelt. Bekroond met de Prix du roman Fnac 2019.