Boek
Nederlands

De wetten van menselijke stupiditeit

Carlo M. Cipolla (auteur)
+1
De wetten van menselijke stupiditeit
×
De wetten van menselijke stupiditeit De wetten van menselijke stupiditeit

De wetten van menselijke stupiditeit

Filosofisch essay over domme mensen en de schade die ze aanrichten, mede omdat ze talrijker en machtiger zijn dan men doorgaans aanneemt.
Onderwerp
Domheid, Gedrag, Economie
Titel
De wetten van menselijke stupiditeit
Auteur
Carlo M. Cipolla
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The basic laws of human stupidity
Uitgever
Amsterdam: AUP, © 2016
85 p. : ill.
ISBN
9789462980891 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

In 1976 publiceerde Carlo Cipolla, hoogleraar economische geschiedenis in Berkeley, een kort essay over menselijke domheid. Dat essay, destijds bedoeld voor vrienden en kennissen, bleef lang onopgemerkt. Inmiddels is het in vele talen vertaald en nu eindelijk ook in het Nederlands. De schrijver verdeelt de mensheid in vier soorten: de dommen en de slimmen, de schurken en de zwakken. En met een groot gevoel voor humor en minstens zoveel pijn in het hart constateert hij dat er veel meer domme mensen zijn dan wij doorgaans willen weten en dat ze machtiger zijn en meer schade aanrichten dan goed voor ons is. Het boekje eindigt met een aantal grafieken waarin en waarmee de lezer zichzelf kan plaatsen. Pocketuitgave; normale druk.

Over Carlo M. Cipolla

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vincedevries

Carlo M. Cipolla (Pavia, 15 augustus 1922 – aldaar, 5 september 2000) was een Italiaans economisch historicus. Cipolla verweef onder invloed van de Annales-school microgeschiedenis met macrogeschiedenis, de courte durée en de longue durée van Fernand Braudel. Zijn grootste bekendheid verwierf hij echter met het satirische The Basic Laws of Human Stupidity.

In 1949 kreeg Cipolla aan de Universiteit van Catania zijn eerste leerstoel economische geschiedenis. Via het Fulbright-programma kwam hij in 1953 in de Verenigde Staten, waar hij de niets-betekenende M. toevoegde aan zijn naam.

In zijn onderzoek naar de economische geschiedenis richtte hij zich in 1962 met The Economic History of World Population op de invloed van de bevolkingsomvang op de economie. Daarna richtte hij zich op de rol van technologie en innovatie met Guns, Sails, and Empires: Technological Innovation and the Early Phases of European Expansion, 1400–1700 en Lees verder op Wikipedia