Boek
Meertalig

Cas Oorthuys : Bruxelles-Brussel 1946-1956

Cas Oorthuys (fotograaf), Jos Vandenbreeden (auteur), Wijnand Plaizier (redacteur)
Titel
Cas Oorthuys : Bruxelles-Brussel 1946-1956
Fotograaf
Cas Oorthuys
Auteur
Jos Vandenbreeden
Redacteur
Wijnand Plaizier
Taal
Meertalig, Nederlands, Frans
Editie
1
Uitgever
Brussel: PLAIZIER, 2012
96 p. : ill.
Aantekening
Publicatie n.a.v. de tentoonstelling te Brussel (Museum van de Stad Brussel) van 19 april tot 31 december 2012
ISBN
9789079005116 (hardback)

Besprekingen

De Nederlandse fotograaf Cas Oorthuys (1908-1975) heeft een archief van meer dan een half miljoen negatieven nagelaten, dat beheerd wordt door het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam. De grote omvang van zijn erfenis zit vervat in de tomeloze energie en het perfectionisme waarmee hij zijn onderwerpen achtervolgde: ‘Ieder ding fotografeer ik minstens tien keer. Ik draai er gewoon omheen, een kerk, een plein, een situatie... Ik draai gewoon aldoor maar rond en ik denk: ik heb het! Dat is mijn manier [...] Ik kan niet zitten. Ik kan niet wachten’. Tijdens de crisis van de jaren dertig sloot Oorthuys zich als werkloos bouwkundig tekenaar aan bij de communistische beweging, wat zijn fotografie en grafische ontwerpen sterk beïnvloedde. In het spoor van de arbeidsfotografie koos hij voor propagandistische onderwerpen als ‘armoede, het politiegeweld, stempelende werklozen en huisuitzettingen. Zijn uitvoering werd beïnvloed door de stroming van de Nieuwe Fotografie die vormgeving belangrijker a…Lees verder

Over Cas Oorthuys

Casparus Bernardus (Cas) Oorthuys (Leiden, 1 november 1908 - Amsterdam, 22 juli 1975) was een fotograaf en Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samen met Jo Voskuil was hij ook boekbandontwerper.

Jeugd en opleiding

Oorthuys was de oudste zoon van de hervormde predikant Gerardus Oorthuijs en Dorothea Catharina Helena Christina de Stoppelaar. Oorthuys woonde vanaf zijn eerste jaar in Amsterdam, waar zijn vader beroepen werd als dominee. Hij volgde vanwege zijn dyslexie de ambachtsschool en daarna een opleiding aan de School voor Bouwkunde, Versierende Kunsten en Kunstambachten en studeerde bouwkunde aan de MTS, beide te Haarlem. In Haarlem ontwikkelde hij zich ook geestelijk en werd vegetariër en antimilitarist. Ook las hij communistische lectuur.

Werkzaamheden voor de oorlog

Vanaf 1930 werkte Oorthuys twee jaar als bouwkundig tekenaar b…Lees verder op Wikipedia