Boek
Nederlands
De mensheid weet dat een buitenaardse invasiemacht onderweg is maar kan zich niet verdedigen omdat een bepaald soort virus op aarde aanwezig is om dit te voorkomen. Toch gaat het Wallfacers Project dit proberen.
Titel
Het donkere woud
Auteur
Cixin Liu
Vertaler
Eisso Post Richard Heufkens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Chinees
Oorspr. titel
Hēi'àn sēnlín
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2021
591 p.
Aantekening
Voor de Nederlandstalige editie werd gebruik gemaakt van de Engelstalige vertaling door Joel Martinsen (2015) die het Chinese origineel, in nauwe samenwerking met de auteur, op sommige plaatsen heeft aangepast voor de westerse lezers.
ISBN
9789044645811 (paperback)

Besprekingen

We zijn niet alleen

De interstellaire ambitie van de Chinese successchrijver Cixin Liu levert even entertainende als multi-interpretabele en onverwacht ontroerende toekomstliteratuur op. Zijn trilogie is nu ook in het Nederlands beschikbaar.

Een grenzen, geloven en geschillen overstijgende ramp bedreigt de aarde, maar het wordt pas echt een probleem voor de komende generaties. Het klinkt misschien als Anuna De Wevers Wij zijn het klimaat, maar dat doemscenario is de basis van Cixin Liu's epische sciencefictiontrilogie waarin een geavanceerde buitenaardse beschaving zich opmaakt om de aarde te koloniseren. De Trisolaranen komen! Ze zullen alleen nog vierhonderd jaar lang onderweg zijn, en intussen werkt het langetermijndenken hier beneden als vanouds verlammend.

Net zoals we horrorfilms en sciencefictionverhalen uit de jaren 50 vandaag bijna alleen nog als metaforen voor de atoomdreiging kunnen zien, zal men over enkele tientallen jaren Cixin Liu's extreem populaire boeken (Netflix heeft alvast de rechten gekocht) ongetwijfeld als commentaren op de klimaatverandering lezen. Zover zijn we echter nog niet, en dus wordt de speculatieve fictie van de succesvolste Chinese sciencefictionschrijver (58) vandaag vooral ge…Lees verder

Wetenschap is een emotie

In zijn duizelingwekkende sciencefictiontrilogie probeert de Chinese schrijver Cixin Liu greep te krijgen op de chaos door zijn personages bevlogen te laten discussiëren over wetenschap en technologie.

Wie opgroeit met westerse sciencefiction raakt eraan gewend dat de aliens ook altijd in de westerse wereld op aarde komen. In films vaak in de Verenigde Staten natuurlijk, en in de literatuur kan het ook het slaperige Britse platteland zijn: van de Tripods in H.G. Wells' War of the Worlds tot de Vogons in het hilarische Transgalactisch liftershandboek van Douglas Adams, waarin de aarde helaas moet wijken voor een nieuwe intergalactische snelweg.

Maar we leven inmiddels in de 21ste eeuw en dus moeten we niet raar opkijken als het eerste contact met buitenaards leven net zo vanzelfsprekend plaatsvindt in China. In het China van de Culturele Revolutie bijvoorbeeld, zoals in Cixin Liu's onwaarschijnlijke bestseller, de trilogie Het drielichamenprobleem. Een eenzame wetenschapper, net als veel intellectuelen destijds gedesillusioneerd door de chaos om haar heen, beantwoordt daar met een simpele druk op de knop een oproep uit de ruimte: 'Kom ons maar veroveren, onze beschaving kan…Lees verder

Dit is het redelijk zelfstandig te lezen vervolg op ‘Het drielichamenprobleem ’*. De mensheid weet dat een buitenaardse invasiemacht onderweg is. Een soort van virus (Sophon-deeltjes) is al op aarde om te voorkomen dat men zich kan verdedigen. Het Wallfacers Project gaat dit toch proberen en de plot volgt met name Luo Ji, een deelnemer aan het project. De stijl is verschillend van het eerste deel; dit is meer filosofisch van inslag. De mensheid moet zien om te gaan met de naderende doem. De wijze les aan het einde (‘liefde overwint alles’) is wat truttig. Het basisconcept van het boek is sterk, evenals de intergalactische strategie die zich ontspint. De plot komt tot een gedeeltelijke afronding; er zal nog een afsluitend deel volgen. Voor de liefhebbers van Kim Stanley Robinson en David Brin.