Boek
Nederlands

Het einde van de dood

Cixin Liu (auteur), Eisso Post (vertaler), Richard Heufkens (vertaler)
De mensheid en de Trisolaranen houden elkaar met een allesvernietigend wapen onder schot; een koude oorlog is een feit.
Titel
Het einde van de dood
Auteur
Cixin Liu
Vertaler
Eisso Post Richard Heufkens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Chinees
Oorspr. titel
Sǐshén yǒngshēng
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2021
746 p.
Aantekening
Voor de Nederlandstalige editie werd gebruik gemaakt van de Engelstalige vertaling door Ken Liu (2016) die de Chinese editie, in nauwe samenwerking met de auteur, op sommige plaatsen had aangepast voor de westerse lezer. De voetnoten zijn van de hand van Ken Liu.
ISBN
9789044645835 (paperback)

Besprekingen

We zijn niet alleen

De interstellaire ambitie van de Chinese successchrijver Cixin Liu levert even entertainende als multi-interpretabele en onverwacht ontroerende toekomstliteratuur op. Zijn trilogie is nu ook in het Nederlands beschikbaar.

Een grenzen, geloven en geschillen overstijgende ramp bedreigt de aarde, maar het wordt pas echt een probleem voor de komende generaties. Het klinkt misschien als Anuna De Wevers Wij zijn het klimaat, maar dat doemscenario is de basis van Cixin Liu's epische sciencefictiontrilogie waarin een geavanceerde buitenaardse beschaving zich opmaakt om de aarde te koloniseren. De Trisolaranen komen! Ze zullen alleen nog vierhonderd jaar lang onderweg zijn, en intussen werkt het langetermijndenken hier beneden als vanouds verlammend.

Net zoals we horrorfilms en sciencefictionverhalen uit de jaren 50 vandaag bijna alleen nog als metaforen voor de atoomdreiging kunnen zien, zal men over enkele tientallen jaren Cixin Liu's extreem populaire boeken (Netflix heeft alvast de rechten gekocht) ongetwijfeld als commentaren op de klimaatverandering lezen. Zover zijn we echter nog niet, en dus wordt de speculatieve fictie van de succesvolste Chinese sciencefictionschrijver (58) vandaag vooral ge…Lees verder

Wetenschap is een emotie

In zijn duizelingwekkende sciencefictiontrilogie probeert de Chinese schrijver Cixin Liu greep te krijgen op de chaos door zijn personages bevlogen te laten discussiëren over wetenschap en technologie.

Wie opgroeit met westerse sciencefiction raakt eraan gewend dat de aliens ook altijd in de westerse wereld op aarde komen. In films vaak in de Verenigde Staten natuurlijk, en in de literatuur kan het ook het slaperige Britse platteland zijn: van de Tripods in H.G. Wells' War of the Worlds tot de Vogons in het hilarische Transgalactisch liftershandboek van Douglas Adams, waarin de aarde helaas moet wijken voor een nieuwe intergalactische snelweg.

Maar we leven inmiddels in de 21ste eeuw en dus moeten we niet raar opkijken als het eerste contact met buitenaards leven net zo vanzelfsprekend plaatsvindt in China. In het China van de Culturele Revolutie bijvoorbeeld, zoals in Cixin Liu's onwaarschijnlijke bestseller, de trilogie Het drielichamenprobleem. Een eenzame wetenschapper, net als veel intellectuelen destijds gedesillusioneerd door de chaos om haar heen, beantwoordt daar met een simpele druk op de knop een oproep uit de ruimte: 'Kom ons maar veroveren, onze beschaving kan…Lees verder

In dit slotdeel van de trilogie* houdt de mensheid een allesvernietigend wapen op de Trisolarans gericht: onthulling aan het heelal van de locatie van hun planeet. De rode knop is in handen van één man: de Swordholder. Maar de Triolarans hebben hetzelfde wapen op ons gericht: het is een koude oorlog. De Trisolarans overspoelen de mensheid ondertussen met wetenschap en nemen actief deel aan onze culturele creaties en zijn naar ons onderweg. Maar bedoelen ze het wel goed, en zal de opvolger van de Swordholder op de knop durven te drukken als het zo ver is? Een ijzersterk en spannend slot op epische schaal, gevormd door speltheorie en sociologie. De karakters zijn beperkt en functioneel; hoewel het verhaal natuurlijk draait om keerpunten, is het grotere geheel belangrijker dan de hoofdpersonen. Net als de vorige twee delen steengoed. Dit is een direct vervolg op de eerdere delen en kan niet apart worden gelezen. Trilogie wordt verfilmd en werd onderscheiden met de Hugo Award 2015, een pr…Lees verder