Boek
Nederlands

Waar mijn vrienden wonen

Claudio Thebas (auteur), Violeta Lopiz (illustrator), Annelies Beck (vertaler)
Een jongetje loopt door zijn stad en vertelt over de mensen die er wonen, in allerlei soorten gebouwen. Vervelende mensen, boezemvrienden: hij kent hun achternaam niet, maar hij weet precies waar ze wonen. Groot formaat prentenboek met kunstzinnige kleurenillustraties van gebouwen en het leven in de stad. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Waar mijn vrienden wonen
Auteur
Claudio Thebas
Illustrator
Violeta Lopiz
Vertaler
Annelies Beck
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
Amigos do peito
Uitgever
Brussel: Tiptoe Print, 2020
[28] p. : ill.
ISBN
9789463880534 (hardback)

Besprekingen

Een jongetje komt elke dag thuis van school met Ana Lucia. Zij woont om de hoek en haar broer is iets ouder, maar toch een vriend van hem, met wie hij graag voetbalt. En er is ook nog Carlos Alberto en die heeft een ‘coole fiets’ . Al mijmerend laat het jongetje de wijk zien waar hij woont, met vrienden waarvan de achternaam niet belangrijk is, maar wel waar zij wonen. Schitterend en kunstzinnig prentenboek in groot, staand formaat. Het verhaal is eenvoudig, een jongetje laat zien waar zijn vrienden en hun familie wonen. Aanduidingen bij personen als ‘om de hoek’, ‘van hiernaast’ en ‘van het gebouw hiertegenover’ geven hen een plaats in de wijk die beschreven wordt. Een stedelijke wijk die zuidelijk oogt, met hoge moderne gebouwen, palmbomen en grote pleinen. Een wijk waar allerlei soorten mensen wonen, ook vervelende mensen. Een beschrijving in weinig, maar zorgvuldig gekozen woorden. De kleurrijke en sfeervolle illustraties laten vanuit diverse perspectieven verschillende gebouwen …Lees verder

Waar mijn vrienden wonen

Uitgeverij Tiptoe print is nog vrij nieuw in Kinderboekenland. Ze geven op kleine schaal naar het Nederlands vertaalde prentenboeken uit. Er wordt bewust gekozen voor publicaties uit andere culturen en taalgebieden om zo de blik van de lezer te verruimen.

Auteur Claudio Thebas is Braziliaan en schrijver, musicus en clown. Illustrator Violeta Lopiz werd al in 2016 bekroond voor de illustraties in dit boek.De ik-persoon wandelt door de wijk en bespreekt zijn vrienden. Hun achternaam kent hij niet, maar hun adres wel. En dat is het belangrijkst.

De tekst is zeer beperkt gehouden en dat is prima. Het is net genoeg om de lezer te laten kijken, fantaseren en dromen en misschien zelfs aan te zetten een eigen verhaal te verzinnen. Knap dat er wel een ik-figuur is, maar dat die tegelijk geen hoofdrol toebedeeld krijgt. Je kan voor elk personage immers een eigen verhaal bedenken. Pas op de bladzijde met de speeltuin wordt er op een originele manier vo…Lees verder