Boek
Nederlands

Het betoverde land achter de kleerkast

C.S. Lewis (auteur), Pauline Baynes (illustrator)
+1
Het betoverde land achter de kleerkast
×
Het betoverde land achter de kleerkast Het betoverde land achter de kleerkast

Het betoverde land achter de kleerkast

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Pieter, Suze, Edmond en Lucy, vier Londense kinderen, logeren op het Engelse platteland bij hun oude oom. Via een diepe klerenkast komen ze terecht in magische wereld, het land Narnia. De kinderen raken betrokken bij de strijd tussen de boze Witte Heks en de leeuw Aslan. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Het betoverde land achter de kleerkast
Auteur
C.S. Lewis
Illustrator
Pauline Baynes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The lion, the witch and the wardrobe
Uitgever
Kampen: Callenbach, 2005 | Andere uitgaven
157 p. : ill.
ISBN
90-266-1057-2

Besprekingen

Weinig klassiekers zijn de laatste jaren zo vaak heruitgegeven als Het betoverde land achter de kleerkast van C.S. Lewis, het vroegste en bekendste deel van zijn Narnia kronieken. Het is het verhaal over vier Britse kinderen die tijdens de oorlog verblijven bij een oude professor. Via een kleerkast in zijn huis komen ze terecht in de wereld van Narnia, waar ze samen met de leeuw Aslan de strijd opnemen tegen een boze tovenares. Eén van hen, Edmund, wisselt daarbij even van kant tussen goed en kwaad, maar hij komt tot inzicht na een lang gesprek met Aslan.

In deze bewerking van Hiawyn Oram is de tekst gereduceerd tot een vijfentwintigtal pagina's: van de meeste hoofdstukken uit het boek van Lewis blijft een kort paragraafje over. Toch komen alle belangrijke gebeurtenissen aan bod. Dat heeft nefaste gevolgen voor het verhaal. De balans verschuift volledig naar actie en avontuur: gebeurtenissen volgen elkaar razendsnel op, er is geen tijd om een spanningsboog op te bouwen, …Lees verder
Vier Londense kinderen evacueren in de oorlogsjaren naar het geheimzinnige huis van hun oom op het platteland. Via een betoverde kleerkast komen zij in het land Narnia, waar zij, samen met de leeuw Aslan, strijden tegen de Witte Heks, die het land in een eeuwige winter gevangen houdt. Dit land, met een andere tijdsrekening, wordt bevolkt door talloze figuren uit de Griekse en Germaanse mythologie zoals faunen, centauren, etc. De karakters komen redelijk uit de verf. Af en toe is de auteur belerend aanwezig. Duidelijk lettertype, overzichtelijke bladspiegel. Bevat kleine, fantasievolle, zwart-wittekeningen. Het omslag, een scène uit het verhaal bevattend, roept een magische sfeer op. De symboliek van de leeuw Aslan, die zich opoffert voor Edmund en later weer verrijst (zoals Christus) zullen kinderen er waarschijnlijk niet uithalen. Tweede deel van 'De kronieken van Narnia'*. De vertaling is gelijk aan de uitgave van Leopold uit 1998, de tekeningen en het mooiere omslag zijn van een an…Lees verder

Over C.S. Lewis

CC BY 2.0 - Foto van/door "Genvessel"

Clive Staples Lewis, beter bekend als C.S. Lewis, (Belfast, 29 november 1898 – Oxford, 22 november 1963) was een in Ierland geboren Brits schrijver, letterkundige en christelijk apologeet.

Inleiding

Lewis, door intimi ook wel Jack Lewis genoemd, werd vooral bekend door zijn door het christendom geïnspireerde boeken, zowel fictie als apologetische en filosofische verhandelingen. Een van zijn bekendste werken is The Screwtape Letters (Nederlandse titel: Brieven uit de Hel) uit 1942, waarin hij op originele wijze christenen tracht te waarschuwen voor het geloofsondermijnende werk van de duivel. Toch is Lewis nog meer bekend gebleven om zijn kinderboeken over het magische land Narnia, waar hij overigens dezelfde boodschap in heeft verwerkt. Deze boeken zijn in Engelstalige landen algemeen bekend en worden, mede door de diverse verfilmingen ervan, tegenwoordig ook veel in anderstalige landen gelezen.

Lees verder op Wikipedia