Boek
Nederlands

Het paard en zijn jongen

C.S. Lewis (auteur), Imme Dros (vertaler)
+1
Het paard en zijn jongen
×
Het paard en zijn jongen Het paard en zijn jongen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Als een arme vissersjongen (11) erachter komt dat hij een vondeling is, vlucht hij met een sprekend paard om te voorkomen dat hij als slaaf moet werken. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Het paard en zijn jongen
Auteur
C.S. Lewis
Vertaler
Imme Dros
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The horse and his boy
Uitgever
Utrecht: KokBoekencentrum Uitgevers, 2022
175 p.
ISBN
9789026625497 (hardback)

Besprekingen

In dit derde deel van 'De kronieken van Narnia' kiest C.S. Lewis voor een nieuw hoofdpersonage: het vissersknechtje Shasta. Hij zwoegt voor zijn gemene vader, tot hij te weten komt dat hij een vondeling is. Samen met het sprekende paard Brie gaat Shasta op zoek naar zijn thuisland Narnia. Onderweg komt hij het rijke meisje Aravis tegen, die op de vlucht is omdat ze niet wil trouwen. Tijdens hun tocht komen ze te weten dat Narnia in groot gevaar is. Shasta is voorbestemd om zijn land te redden, al moet hij daarvoor eerst leren wat moed en doorzettingsvermogen is. Op die manier kan hij ook het respect van Aravis verdienen.

In de jaren '50 creëerde C.S. Lewis de sprookjeswereld van Narnia om zijn christelijke waarden in een nieuw licht te plaatsen. In de eerste twee delen van de reeks, Het neefje van de tovenaar en Het land achter de kleerkast, speelden vooral toverkracht en naastenliefde een centrale rol. In Het paard en jongen ligt de nadruk op het verdedige…Lees verder
‘Het paard en zijn jongen’ is het derde deel in de sprookjesreeks ‘De Kronieken van Narnia*’. In de gouden eeuw van Narnia, als de hoge koning Pieter de Grote met zijn broer en zussen regeert, woont in het zuiden een arme visser met zijn zoon Shasta (11). Op een dag staat een vreemdeling voor de deur in prachtige kleding. en Shasta komt erachter dat zijn vader hem probeert te verkopen, aangezien hij een vondeling is. Shasta twijfelt of hij meegaat, maar dan begint het paard van de vreemdeling te praten. Shasta vlucht met het paard naar het noorden en tijdens zijn vlucht moet zijn angsten overwinnen, want Narnia verkeert in groot gevaar. C.S. Lewis (Belfast, 1898 - Oxford, 1963) was (onder andere) schrijver, theoloog, academisch docent en hoogleraar. Hij schreef tientallen boeken. Zijn werk werd in meer dan veertig landen uitgegeven. 'Het paard en zijn jongen' werd oorspronkelijk gepubliceerd in het Engels in 1954. Het boek betreft een nieuwe vertaling van Imme Dros. Een eerdere vertal…Lees verder

Over C.S. Lewis

CC BY 2.0 - Foto van/door "Genvessel"

Clive Staples Lewis, beter bekend als C.S. Lewis, (Belfast, 29 november 1898 – Oxford, 22 november 1963) was een in Ierland geboren Brits schrijver, letterkundige en christelijk apologeet.

Inleiding

Lewis, door intimi ook wel Jack Lewis genoemd, werd vooral bekend door zijn door het christendom geïnspireerde boeken, zowel fictie als apologetische en filosofische verhandelingen. Een van zijn bekendste werken is The Screwtape Letters (Nederlandse titel: Brieven uit de Hel) uit 1942, waarin hij op originele wijze christenen tracht te waarschuwen voor het geloofsondermijnende werk van de duivel. Toch is Lewis nog meer bekend gebleven om zijn kinderboeken over het magische land Narnia, waar hij overigens dezelfde boodschap in heeft verwerkt. Deze boeken zijn in Engelstalige landen algemeen bekend en worden, mede door de diverse verfilmingen ervan, tegenwoordig ook veel in anderstalige landen gelezen.

Lees verder op Wikipedia