De berenrug

De berenrug
Besprekingen
Geen weg terug
Dimitri Bontenakel laat zijn personages aanspoelen op een eiland waar ze niet meer af raken.
Dimitri Bontenakel (49) is een durver. Na vier romans, waaronder een atypische misdaadroman en een verbluffende dystopie, waagt hij zich aan een historische roman.
De Berenrug speelt zich af op Kaap Ursus, een fictief eiland ergens voorbij de Shetlands en de Orkneys. De kleine gemeenschap die er op het einde van de negentiende eeuw leeft, stamt af van aangespoelde schipbreukelingen. Wie op Kaap Ursus strandt, verlaat het eiland nooit meer. De zee is er gevaarlijk en er is niets om een fatsoenlijk schip mee te bouwen. Twee Vlaamse broers belandden er tien jaar geleden toen hun IJslandvaarder verging. De ene is vuurtorenwachter geworden en de andere, die twee duimen mist en die vervangen heeft door ijzeren kunstduimen, is de smid van het eiland.
Langzaam ontrafelt Bontenakel hoe de bewoners proberen te overleven op een eiland dat amper mensen tolereert. Door de Grote Storm, die Kaap Ursus dertien jaar geleden teisterde, staan er amper nog bomen en bleef veel land onvruc…Lees verder
De Berenrug
Eerste zin. Zijn broer kon hem nog net bij de kraag grijpen.
Op het einde van de negentiende eeuw lijdt de Duinkerkse vissersboot Nauru schipbreuk voor de kust van het afgelegen Noord-Atlantische eiland Kaap Ursus. Slechts twee mannen weten het droge te bereiken, de Vlaamse broers Corylus en Ysbrant Dekker. Zo opent Dimitri Bontenakels historische roman De Berenrug , waarvan het eigenlijke verhaal zich tien jaar later afspeelt, op het moment dat de broers deel zijn gaan uitmaken van de kleine eilandgemeenschap. Ysbrant is de op zijn privacy gestelde smid, Corylus de gecontesteerde vuurtorenwachter die volgens velen zijn werk veel te goed doet, waardoor er al een decennium geen schipbreuken meer zijn geweest. En dan wordt strandjutten natuurlijk een povere bezigheid.
Sinds de Grote Storm van 1889 lijkt Kaap Ursus wel gedoemd. Er worden geen kinderen meer geboren en de grote zeevogels zijn verdwenen. De oogsten mislukken en doordat in het verleden alle bomen gekapt zijn ten behoeve van de scheepsbouw is hout een schaars goed geworden. W…Lees verder