Boek
Nederlands

De berenrug

Titel
De berenrug
Auteur
Dimitri Bontenakel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2020
222 p.
ISBN
9789028450387 (paperback)

Besprekingen

Geen weg terug

Dimitri Bontenakel laat zijn personages aanspoelen op een eiland waar ze niet meer af raken.

Dimitri Bontenakel (49) is een durver. Na vier romans, waaronder een atypische misdaadroman en een verbluffende dystopie, waagt hij zich aan een historische roman.

De Berenrug speelt zich af op Kaap Ursus, een fictief eiland ergens voorbij de Shetlands en de Orkneys. De kleine gemeenschap die er op het einde van de negentiende eeuw leeft, stamt af van aangespoelde schipbreukelingen. Wie op Kaap Ursus strandt, verlaat het eiland nooit meer. De zee is er gevaarlijk en er is niets om een fatsoenlijk schip mee te bouwen. Twee Vlaamse broers belandden er tien jaar geleden toen hun IJslandvaarder verging. De ene is vuurtorenwachter geworden en de andere, die twee duimen mist en die vervangen heeft door ijzeren kunstduimen, is de smid van het eiland.

Langzaam ontrafelt Bontenakel hoe de bewoners proberen te overleven op een eiland dat amper mensen tolereert. Door de Grote Storm, die Kaap Ursus dertien jaar geleden teisterde, staan er amper nog bomen en bleef veel land onvruc…Lees verder

De Berenrug

Eerste zin. Zijn broer kon hem nog net bij de kraag grijpen.

Op het einde van de negentiende eeuw lijdt de Duinkerkse vissersboot Nauru schipbreuk voor de kust van het afgelegen Noord-Atlantische eiland Kaap Ursus. Slechts twee mannen weten het droge te bereiken, de Vlaamse broers Corylus en Ysbrant Dekker. Zo opent Dimitri Bontenakels historische roman De Berenrug , waarvan het eigenlijke verhaal zich tien jaar later afspeelt, op het moment dat de broers deel zijn gaan uitmaken van de kleine eilandgemeenschap. Ysbrant is de op zijn privacy gestelde smid, Corylus de gecontesteerde vuurtorenwachter die volgens velen zijn werk veel te goed doet, waardoor er al een decennium geen schipbreuken meer zijn geweest. En dan wordt strandjutten natuurlijk een povere bezigheid.

Sinds de Grote Storm van 1889 lijkt Kaap Ursus wel gedoemd. Er worden geen kinderen meer geboren en de grote zeevogels zijn verdwenen. De oogsten mislukken en doordat in het verleden alle bomen gekapt zijn ten behoeve van de scheepsbouw is hout een schaars goed geworden. W…Lees verder

Twee Vlaamse schipbreukelingen spoelen op het einde van de 19e eeuw aan op een na een natuurramp verwoest eiland in de Midden Atlantische Rug. De levens van de twee raken verweven met die van de eilandbewoners die na tien jaar nog steeds worstelen met de naweeën van de ramp en moeilijke keuzes moeten maken. Een in mooi, beeldend proza geschreven roman, waarin met veel psychologisch inzicht de gedachten en handelingen van de gevarieerde bewoners worden geschetst. Uitstekende sfeertekening, prachtige natuurbeschrijvingen. Een zeer leesbaar, fantasierijk verhaal waarin de realiteit niet ontbreekt. Donkerblauw omslag met witte en blauwe belettering en een afbeelding van een huisje in een desolaat landschap. De auteur (1971) schreef verschillende romans en een theaterstuk.

Over Dimitri Bontenakel

Dimitri Bontenakel (1971) is een Belgisch schrijver, die woont en werkt in Antwerpen.

Bibliografie

  • Een zwerver met pleinvrees (2004)
  • Mijn ontmantelde wereld (2007)
  • De steek van de schorpioen (2014)
  • Schaduw en vuur (2017)
  • De Berenrug (2020)
Lees verder op Wikipedia