Boek
Nederlands
Titel
Gebroken
Auteur
Don Winslow
Vertaler
Catherine Smit
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Broken
Uitgever
Amsterdam: HarperCollins, 2020
381 p.
ISBN
9789402705539 (paperback)

Besprekingen

Dealers, flikken, premiejagers en een aap

Met de zes novellen in Gebroken geeft Don Winslow een staal van zijn talent.

Met Lek en De grens schreef de Amerikaan Don Winslow epische misdaadromans over de meedogenloze war on drugs in Mexico en de VS die zoveel mensenlevens eist. Agenten vechten met de moed der wanhoop tegen een wrede vijand die oneindig veel machtiger is. Dat Winslow het ook op de korte afstand kan, bewijzen de zes novellen in de bundel Gebroken. Alle grote thema's waar misdaadverhalen sinds de Bijbel (Kaïn en Abel) en Shakespeare (Macbeth) over gaan, komen aan bod: ambitie en schuld, verraad en wraak, recht en onrecht, liefde en dood. Bovendien voert Winslow politiemensen op die ook vechten tegen hun eigen demonen, terwijl ze jagen op de echte griezels.

Het titelverhaal gaat over een politieman die wraak neemt op de moordenaars van zijn jongere broer. In 'Paradijs' willen drie jonge dealers hun onderneming in Hawaï uitbouwen, maar daar is de plaatselijke maffia het niet mee eens. In 'Laatste rit' krijgt een oude flik medelijden met een meisje van zes dat zonder ouder…Lees verder

Met ‘Gebroken’ heeft Don Winslow (New York, 1953) de liefhebbers van uiteenlopende misdaadgenres tevreden gesteld in zes afzonderlijke verhalen. ‘Gebroken’ is zeer donker en bloederig rond de kostprijs en de gevolgen van een wraakneming. Het kat-en-muisspel tussen een gewiekste beroepsdief en een toegewijde politieman op jacht naar de misdadiger zijn de ingrediënten van ‘Crime 101’. Humor ontbreekt niet in ‘De dierentuin van San Diego’, waarin een politieofficier het moet opnemen tegen een gewapende chimpansee. Hilarische toestanden. In ‘Zonsondergang’ is naast de jacht op een ontsnapte gevangene ook plaats voor beschouwingen rond ouder worden, vriendschap en trouw. Een ander moreel thema is aan de orde in ‘Paradijs’, waarin charmante drugdealers, niettegenstaande hun goede bedoelingen, de deal toch nog verpesten. In de ‘Laatste rit’ ten slotte wordt een actualiteitsbericht gebruikt om de vraag te stellen wat er in de VS zou gebeuren wanneer het overtreden van de wet nog de enige weg …Lees verder

Over Don Winslow

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Malarrama

Don Winslow (New York, 31 oktober 1953) is een Amerikaanse auteur. Hij is vooral bekend om zijn misdaad- en mysteryromans, die zich vaak in Californië afspelen.

Biografie

Don Winslow werd in 1953 geboren in New York, maar groeide op in Perryville, een kustdorpje in South Kingstown (Washington County (Rhode Island)). Zijn moeder was een bibliothecaris en zijn vader was een onderofficier van de United States Navy.

Winslow studeerde af in de richting Afrikaanse Geschiedenis aan de Universiteit van Nebraska. Alvorens hij een schrijver werd, had hij verschillende baantjes. Eind jaren 1970 verhuisde hij terug naar New York, waar hij werkzaam was als de manager van een bioscoopketen en als privédetective. Nadien ging hij terug naar school en behaalde hij een Masterdiploma in de richting Militaire Geschiedenis. Hij leidde ook safari's in Kenia en ondernam grote wandeltochten in de Chinese provincie Sichuan.

In 1991 werd zijn …Lees verder op Wikipedia