Boek
Engels

The secret history

Donna Tartt (auteur)
Vier jongens en een meisje vormen een exclusief groepje studenten klassiek Grieks aan een Amerikaans college waar hun experimenten met de oude Griekse gebruiken leiden tot twee moorden.
Onderwerp
Generatie (X)
Titel
The secret history
Auteur
Donna Tartt
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin, 1993 | Andere uitgaven
627 p.
ISBN
9780140167771 (paperback) 0-14-016777-3 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Het verhaal speelt zich af op een school in Hampden, waar vier moderne, intellectuele jongens en een meisje een exclusief groepje vormen dat klassiek Grieks krijgt van een charismatische leraar. Een van hen vertelt hoe gedurende een jaar de groep steeds hechter wordt en ze experimenteren met oude Griekse gebruiken, hetgeen leidt tot twee moorden. Daarna desintegreert de groep snel en treden hun bizarre karaktereigenschappen extra naar buiten. De leden van het groepje zijn erudiet; niet vies van alcohol en drugs, manipulatie, onderdrukte seksualiteit (ook incest); ze leven intens en staan voor hun ideeën en levensstijl. Het verhaal is mysterieus doordat de verteller wordt gemanipuleerd en hem lang niet altijd de waarheid wordt verteld. Een subtiel, aangrijpend debuut met vele lagen voor de wat gevorderde lezers. Deed in het Engelstalige gebied veel stof opwaaien.

Over Donna Tartt

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Antonio Monda

Donna Tartt (Greenwood (Mississippi), 23 december 1963) is een Amerikaans schrijfster.

Levensloop

Donna Tartt werd geboren in Greenwood (Mississippi) en groeide op in de nabijgelegen plaats Grenada. Haar vader, Don Tartt, was een lokale politicus en haar moeder was secretaresse. Op haar dertiende werd Tartt's eerste werk gepubliceerd: een sonnet in een lokaal literair tijdschrijft.

Tartt studeerde klassieke talen en filosofie aan het Bennington College in Bennington (Vermont), samen met onder anderen Bret Easton Ellis. Ze debuteerde in 1992 met de roman The Secret History, Nederlandse titel: 'De verborgen geschiedenis', over zes studenten klassieke talen, die op zoek gaan naar de vervoering, die door Euripides in zijn toneel 'Bakchai' werd beschreven. Hierin wordt meermaals verwezen naar de roes die de maenaden, de vrouwelijke volgelingen van Dionysos, bereiken en waarin ze in een uitzinnige staat van bewustzijn di…Lees verder op Wikipedia