Boek
Nederlands

Het Hotel Errera : ambtswoning van de Vlaamse regering te Brussel

Edgard Goedleven (auteur)

Het Hotel Errera : ambtswoning van de Vlaamse regering te Brussel

Titel
Het Hotel Errera : ambtswoning van de Vlaamse regering te Brussel
Auteur
Edgard Goedleven
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2003
237 p. : ill.
ISBN
90-5826-199-9

Besprekingen

Het Hotel Errera, gelegen aan het Brusselse Warandepark, is in 1992 door de Vlaamse Overheid aangekocht en is nu, na een grondige restauratie die zo'n vijf jaar duurde (van 1994 tot 1998), de officiële ambtswoning van de Vlaamse Gemeenschap. Het gebouw dateert uit de 18e eeuw en is tijdens het bewind van keizerin Maria-Theresia en keizer Jozef II opgetrokken met gelden van de abdij van Grimbergen. In 1830 is het Hotel het decor van de Belgische onafhankelijkheidsstrijd. Maar gelukkig gaat het niet teniet. Want als een van de enige panden rond het Warandepark bezit het Hotel Errera nog steeds zijn oorspronkelijke 18e-eeuwse interieur. Dat is vooral te danken aan de verschillende bewoners, de Ierse adellijke familie Hennessy en de joodse familie -- en naamgever van het hotel -- Errera.

Edgard Goedleven, jarenlang hoofd van de Afdeling Monumenten en Landschappen van de Vlaamse Gemeenschap en verantwoordelijk voor de renovatie van het gebouw, beschrijft die geschiedenis uitvoerig i…Lees verder

Over Edgard Goedleven

Edgard Goedleven (Brasschaat, 20 februari 1938 - Leuven, 30 mei 2018) was een Belgisch-Vlaams ambtenaar, hoofd van het Bestuur Monumenten en Landschappen.

Levensloop

Na de Grieks-Latijnse humaniora, promoveerde Goedleven aan de Katholieke Universiteit Leuven tot licentiaat politieke en sociale wetenschappen. Hij begon zijn professionele loopbaan als onderzoeker bij de studiegroep Mens en Ruimte, en werd weldra assistent aan de K.U. Leuven voor een project ter verbetering van de culturele infrastructuur. Hij maakte deel uit van een studiegroep voor cultuurbevordering, een initiatief van de minister voor Nederlandse Cultuur Renaat Van Elslande.

Hij werd inspecteur bij de administratie voor Volksontwikkeling, meer bepaald op het secretariaat dat de bouw van culturele centra coördineerde. Toen professor Frans Van Mechelen minister van cultuur werd (1968-1972), benoemde hij Goedleven tot zijn kabinetssecretaris.

Lees verder op Wikipedia