Boek
Nederlands
Een man die een grote erfenis heeft ontvangen, trekt zich steeds verder terug uit het leven, gekweld door angsten en gedachten over de zinloosheid van het bestaan.
Onderwerp
Nihilisme
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken, NRC, boeken
Titel
De solitair / Eugène Ionesco ; vertaling en nawoord door Jeanne Holierhoek
Auteur
Eugène Ionesco
Vertaler
Jeanne Holierhoek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le solitaire
Editie
Herziene editie
Uitgever
[Bleiswijk]: Uitgeverij Vleugels, 2020
153 p.
ISBN
9789493186187 (paperback)

Besprekingen

Een erfenis van een rijke oom stelt de naamloze ik-figuur in staat zijn saaie baan op te geven en te gaan wonen in een comfortabel appartement. Maar die materiële vrijheid verlost hem niet van zijn wanhoop over de zinloosheid van het leven en zijn angstgevoelens. In plaats van zijn vleugels uit te slaan, trekt hij zich steeds verder terug. Een kortstondige liefdesrelatie loopt spaak en als het geweld van elkaar bestrijdende revolutionaire groepen door de straten giert, leidt dat tot een steeds nadrukkelijker isolement. Een royale alcoholconsumptie vormt zijn enige uitvlucht en draagt bij aan de visioenen die hij gaandeweg steeds meer krijgt. De Roemeens-Franse Ionesco (1909-1994) is vooral bekend als auteur van absurdistisch toneel in de jaren ’50 en ’60, metafysische angst is een belangrijk thema in zijn werk. De solitair (1973) is zijn enige roman, een in kale stijl geschreven boek met een hoog filosofisch gehalte. Jeanne Holierhoek herzag voor deze nieuwe uitgave haar vertaling uit…Lees verder

Over Eugène Ionesco

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gorupdebesanez

Eugène Ionesco (Slatina (Roemenië), 26 november 1909 – Parijs, 28 maart 1994) was een invloedrijk Frans toneelschrijver, geboren in Roemenië. Hij wordt als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het absurde toneel gezien.

Ionesco had een Franse moeder en het gezin verhuisde spoedig na zijn geboorte naar Parijs. Vele bronnen vermelden 1912 als geboortejaar, wat komt doordat Ionesco zich vaak jonger voordeed dan hij in werkelijkheid was. Hij schreef zijn eerste toneelstuk op zijn 13e. Zijn ouders scheidden in 1925. Hij keerde met zijn vader in zijn tienerjaren terug naar Roemenië, alwaar hij Frans ging studeren aan de Universiteit van Boekarest. Daar begon hij tevens poëzie en literaire kritiek te schrijven. Na zijn studie onderwees hij enige tijd Frans op een middelbare school in Boekarest.

In 1936 trouwde hij met Rodica Burileano en in 1938 vertrok het paar naar Frankrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hun dochter, Marie-France, geboren.

I…Lees verder op Wikipedia