Boek
Nederlands

Terugkeer naar Brideshead

Evelyn Waugh (auteur), Luc Jalvingh (vertaler), Joost De Vries (inleider)
Een Engelse officier komt in de Tweede Wereldoorlog met zijn troepen onverwacht op een verlaten landgoed, herkent de omgeving en vertelt daarna de geschiedenis van het rijke en gedegenereerde geslacht waarmee hij zelf zo nauw verbonden is geweest.
Titel
Terugkeer naar Brideshead
Auteur
Evelyn Waugh
Vertaler
Luc Jalvingh
Inleider
Joost De Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Brideshead revisited
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2021
287 p.
ISBN
9789044615531 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Nog eens terug naar Brideshead

Hoewel Terugkeer naar Brideshead zich grotendeels afspeelt in het interbellum, is het een souvenir van de Tweede Wereldoorlog. De tiende druk verschijnt nu in het Nederlands.

Het valt te betwijfelen of een student creatief schrijven goede punten zou halen met een werkstuk als Terugkeer naar Brideshead. De docent zou zeker wijzen op enkele structurele tekortkomingen. Zo verdwijnt het meest fascinerende personage, Sebastian, al na enkele hoofdstukken uit beeld en blijkt in het derde deel het hoofdpersonage, Charles, plots vanuit het niets vrouw en kinderen te hebben. De auteur van Terugkeer naar Brideshead, Evelyn Waugh, was zich bewust van deze gebreken. Hij weet ze aan de omstandigheden van het schrijfproces.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was Waugh in militaire dienst gegaan. Toen hij in december 1943, tijdens een trainingsvlucht, met een parachute uit een vliegtuig sprong, maakte hij een ietwat onzachte landing waarbij hij zijn kuitbeen brak. Hij kreeg verlof. In die tijd, die duurde tot juni 1944, schreef hij Terugkeer naar Brideshead. Hoewel het zich grotendeels afspeelt in de jaren twintig en dertig, is het een souvenir van de …Lees verder

De geschiedenis van de getroebleerde adellijke familie Flyte waarvan lord Marchmain de pater familias is. Charles Ryder (ik-verteller) en afkomstig uit een totaal ander milieu, is een vriend van de familie. Het eerste contact met de familie loopt via de jongste zoon Sebastian, een studiegenoot van Charles in Oxford. Door hem leert hij de familie kennen, en hun imposante landgoed Brideshead, waar de moeder met haar kinderen woont. De vader woont, gescheiden van zijn gezin, in Venetië. Het onvermogen van de ouders om in harmonie samen te leven, heeft ook z'n uitwerking op de kinderen. De alcoholistische Sebastian belandt na vele omzwervingen in een klooster, de dochters ontvluchten het ouderlijk huis en zoeken hun heil elders, de oudste zoon zoekt geborgenheid bij een burgerlijke weduwe. Van grote invloed is het katholieke geloof op het leven van een ieder. Boeiende roman van deze grote Britse schrijver (1903-1966) die zowel technisch als inhoudelijk de moeite waard is. In 1981 bewerkt …Lees verder

Over Evelyn Waugh

Arthur Evelyn St. John Waugh (Hampstead (Londen), 28 oktober 1903 – Combe Florey, 10 april 1966) was een Brits schrijver van veelal satirische romans. Hij was de tweede zoon van de uitgever en criticus Arthur Waugh en broer van romancier Alec Waugh.

Levensloop

Studies

Hij studeerde geschiedenis in Lancing en Hertford College (Oxford). In Oxford begon hij veel te drinken, en daar was het ook dat hij een aantal homoseksuele relaties begon. Hij zou zijn leven lang een zware drinker blijven.

In 1925 gaf hij les aan een privéschool in Wales. In zijn autobiografie schreef Waugh dat hij in die tijd een zelfmoordpoging ondernam door de zee in te zwemmen, nadat hij een afscheidsbrief had geschreven in het Grieks. Hij keerde echter terug nadat hij door een kwal was gestoken.

Eerste werken

In 1927 werd zijn eerste werk uitgegeven, een biografie van …Lees verder op Wikipedia