Boek
Nederlands

Optimistische woede : fix het seksisme in de literatuur : een manifest

Fixdit (auteur)
+1
Optimistische woede : fix het seksisme in de literatuur : een manifest
×
Optimistische woede : fix het seksisme in de literatuur : een manifest Optimistische woede : fix het seksisme in de literatuur : een manifest

Optimistische woede : fix het seksisme in de literatuur : een manifest

Manifest van elf vrouwelijke schrijvers over de ongelijke positie van vrouwen in de letteren.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Optimistische woede : fix het seksisme in de literatuur : een manifest
Auteur
Fixdit
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2022
135 p. : ill.
ISBN
9789044548037 (paperback)

Besprekingen

Een manifest over seksisme in de literatuur. Elf vrouwelijke schrijvers zijn verontwaardigd over de ongelijke positie van vrouwen in de letteren, en verenigden zich in het collectief Fixdit. Vanuit dit bondgenootschap strijden ze voor verandering, in de literaire wereld én in de canon. In de elf stukken van dit manifest diepen zij het probleem uit. In heldere, betogende stijl geschreven. Voor een brede tot geoefende lezersgroep. Fixdit bestaat uit Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Munganyende Hélène Christelle, Christine Otten, Gaea Schoeters, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke.

Over Fixdit

Fixdit is een Nederlands/Vlaams schrijverscollectief dat streeft naar meer diversiteit in de canon en de literaire wereld.

De oprichters en leden van Fixdit zijn Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Munganyende Hélène Christelle, Christine Otten, Gaea Schoeters, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke.

Geschiedenis

In de Boekenweek 2018 tekende een aantal schrijvers bezwaar aan tegen de keuze voor alweer een mannelijke schrijver van het boekenweekgeschenkschrijver en het boekenweekessay, terwijl het thema De moeder, de vrouw was. Zij schreven in NRC Handelsblad en De Morgen een open brief aan de CPNB, die door ruim zevenhonderd mensen uit het boekenvak werd ondertekend. Dit leidde tot de toezegging van CPNB dat geschenken en essays de komende tien jaar gelijk verdeeld zouden worden onder mannen en vrouwen.

In de zomer van 2020 besprak minister van Onderwij…Lees verder op Wikipedia