Een Russische prins zaait door zijn argeloosheid en eerlijkheid verbijstering in de society van Petersburg.
Titel
De idioot / Fjodor Dostojevski ; vertaling, nawoord en aantekeningen Arthur Langeveld
Auteur
Fjodor M. Dostojevski
Vertaler
Arthur Langeveld 1947-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Idiot
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2015 | Andere uitgaven
681 p.
ISBN
9789028261044 (paperback)

Besprekingen

In zijn tweede grote roman, "De Idioot" (1868), confronteerde en confronteert Dostojevski de lezer opnieuw met een diepgaande psychologische analyse van menselijke verhoudingen, de effecten op de mens van zijn omgeving en een kritische beschouwing van het leven in Rusland, m.n. in St. Petersburg. Een Russische prins zaait door zijn argeloosheid en eerlijkheid verbijstering in de society van Petersburg. De gecompliceerde stijl en het uiterst genuanceerde taalgebruik zijn in de vertaling bewaard gebleven, terwijl tevens gezorgd is voor een uitstekende leesbaarheid. Een roman die nog niets aan zeggingskracht verloren heeft, in de betere van de beschikbare vertalingen (ontleend aan de Russische Bibliotheek van Van Oorschot). Bevat personenlijst en aantekeningen.

Over Fjodor M. Dostojevski

Fjodor Michajlovitsj Dostojevski (Russisch: Фёдор Миха́йлович Достое́вский) ( luister (info / uitleg)) (Moskou, 11 november [O.S. 30 oktober]  1821 – Sint-Petersburg, 9 februari [O.S. 28 januari] 1881) was een Russisch romanschrijver en publicist. Hij is een van de bekendste auteurs uit de Russische literatuur. Hij wordt tot de zogenaamde 'Realistische School' in Rusland gerekend, hoewel zijn werk zich van veel andere realisten onderscheidt door het wijsgerig gehalte en de dominerende dialoogvorm. Dostojevski liet een omvangrijk oeuvre na.

Hij werd onder meer beroemd door zijn romans De gebroeders Karamazov, Misdaad en straf, Boze geesten en De idioot. Dostojevski schreef in een typerende gehaaste stijl, met veel nadruk (emfase) en herhalingen. Veel van zijn belangrijkste personages lijden en worden vernederd vanwege hun hartstocht. Dostojevski leed aan epilepsie. Naar eigen zeggen is dit van inv…Lees verder op Wikipedia