Boek
Nederlands

De woongroep : roman

Franca Treur (auteur)
+1
De woongroep : roman
×
De woongroep : roman De woongroep : roman

De woongroep : roman

Genre:
Een 28-jarige communicatiewetenschapster, succesvol in haar werk en met een goede, standvastige relatie, vindt haar leven toch nogal doelloos en besluit in een idealistische woongroep te gaan wonen in een oud voormalig weeshuis in Amsterdam-Oost.
Onderwerp
Identiteit, Communes
Titel
De woongroep : roman
Auteur
Franca Treur 1979-
Taal
Nederlands
Editie
6
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2014
338 p.
ISBN
9789044616583 (paperback)

Besprekingen

Groots en meeslepend leven lijkt hopeloos passé

Hooggespannen verwachtingen voor de tweede roman van de gehypete Franca Treur. De woongroep is schrander van opzet, maar braaf en onvoldragen in zijn uitwerking.

Sinds Maarten 't Hart, Jan Wolkers en Jan Siebelink wisten we natuurlijk hoe het eraan toeging in streng gereformeerde Nederlandse milieus. Maar met Dorsvloer vol confetti voegde de Zeeuwse Franca Treur (°1979) daar in 2009 een apart hoofdstuk aan toe. Treur kwam met een autobiografisch geïnspireerde roman waarin ze uitermate gedetailleerd de geplogenheden beschreef in een orthodoxe boerenfamilie op het Zeeuwse eiland Walcheren, vanuit het perspectief van de 12-jarige Katelijne.

Pijlsnel schoot Dorsvloer vol confetti naar de hogere regionen van de bestsellerlijsten, met een aangekondigde verfilming, bekroningen (waaronder de Selexyz Debuutprijs) en nominaties. De schrijfster zelf werd tegen wil en dank publiek bezit en "die roman met die rare titel" het meest bejubelde Neder- landse debuut in jaren. "Mensen wa-ren zo geraakt door het boek dat ze mij op literaire avonden wilden aanraken", zo vertelde Treur onlangs in NRC.

De nuchtere Treur kon de hele heisa makkelijk r…Lees verder

Wanneer Elenoor en haar vriend Erik op bezoek gaan bij vrienden die net een tweeling hebben gekregen, gaat het mis. Ze informeert of het klopt of moeders wel eens de aandrang kunnen hebben hun baby’s uit het raam te gooien. Ook de beschuit met muisjes laat ze aan zich voorbijgaan. Het 28-jarige hoofdpersonage uit De woongroep voelt de sociale druk om met haar vriend te gaan samenwonen en aan kinderen te beginnen. Maar wat wil ze zelf? Is dit haar leven, haar toekomst? Ze heeft geen grote dromen of idealen, maar vreest dat ze zichzelf verloren is, ergens tussen het streven naar geluk en naar het beeld dat de reclame daarvan schetst.
In haar tweede roman, die volgt op het succesvolle debuut Dorsvloer vol confetti, pakt de Nederlandse schrijfster France Treur aan wat je een generatieprobleem zou kunnen noemen. Eleanor gaat in een woongroep wonen, maar niet uit idealisme. En hoewel de woongroep wel een gezamenlijke groentemand aankoopt en af en toe een spandoek aan de g…Lees verder
Tweede roman van de auteur (1979) die met haar debuut ‘Dorsvloer vol confetti’ veel succes had. De 28-jarige Eleonoor heeft het ogenschijnlijk goed voor elkaar, ze heeft een standvastige relatie met Erik en verdient als afgestudeerde communicatiewetenschapper ruimschoots genoeg als freelancer om haar hobby ‘shoppen’ en haar verlangen naar de nieuwste elektronica te kunnen bevredigen. Maar ze vindt haar leven nogal doelloos en gewoontjes en besluit in een idealistische woongroep te gaan wonen in een oud voormalig weeshuis in Amsterdam-Oost. Daar komt ze terecht bij een bonte verzameling mensen met ingewikkelde onderlinge verhoudingen, moet ze zich voordoen als vegetariër en gaat actievoeren waarbij ze rechtstreeks tegenover Eriks vader komt te staan. Hoewel niet autobiografisch, net zomin als haar debuutroman, maakte de auteur bij het schrijven van deze roman gebruik van haar eigen ervaringen in een woongroep. Geestige, in een wat laconieke stijl geschreven roman met raak getroffen sfe…Lees verder

Over Franca Treur

CC BY 3.0 - Foto van/door Filip Naudts

Franca Treur (nabij Meliskerke, 23 juni 1979) is een Nederlandse schrijfster en freelance journaliste voor NRC Handelsblad en nrc.next.

Levensloop

Treur groeide op in een bevindelijk gereformeerd boerengezin in het Zeeuwse Meliskerke. Na de middelbare school, het Calvijn College, studeerde ze psychologie en later Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. In Leiden werd ze lid van het dispuut Panoplia, onderdeel van de landelijke reformatorische studentenvereniging. Volgens een kranteninterview ontdekte zij tijdens haar studie de vermeende overeenkomsten tussen verhalen uit oude culturen (zoals het zondvloedverhaal uit het Gilgamesj-epos, ca. 2100 v.Chr., en het scheppingsverhaal uit het Babylonische Enoema Elisj, 20e eeuw v.Chr.) en die uit de Bijbel, wat haar ervan overtuigde dat dergelijke verhalen slechts waren opgesteld om troost te bieden aan de mens. Bovendien had zij nooit daadwerkelijk h…Lees verder op Wikipedia