Boek
Nederlands
Op een onherbergzame woestijnplaneet voert een oude heersersdynastie een hopeloze strijd tegen jaloerse en geraffineerde tegenstanders.
Titel
Duin
Auteur
Frank Herbert
Vertaler
M.K. Stuyter
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Dune
Uitgever
Amsterdam: Volt, 2021
591 p. : kaart
ISBN
9789021407678 (hardback)

Besprekingen

Ergens in de verre toekomst vertrekken de hertog Leto met zijn vrouw Jessica en hun vijftienjarige zoon Paul naar de planeet Arrakis of Duin. Arrakis is een woestijnachtig hemellichaam, waarop verschillende groepen, zoals Vrijmannen, leven. De Harkonnen zijn de tegenstanders van de hertog. Paul gaat een belangrijke rol spelen als zijn vader het slachtoffer van een samenzwering wordt. Hij vlucht met zijn moeder de woestijn in; bindt de strijd aan met zijn vijanden en wint tenslotte. Hij beschikt over een gave, waardoor hij tot op zekere hoogte de toekomst kan lezen. Gegevens over Duin, de aldaar heersende filosofieën en een verklarende woordenlijst vindt de lezer aan het einde van het boek. Deze fraai gebonden, lijvige uitgave is het eerste deel van een reeks en verscheen reeds in 1974 in het Nederlandse taalgebied. Het behoort tot de klassieke sciencefictionverhalen (met een vleugje fantasy), bestemd voor de iets gevorderde lezers van dit genre. Kleine druk.

Over Frank Herbert

Frank Herbert (Tacoma (Washington), 8 oktober 1920 – Madison (Wisconsin), 11 februari 1986) was een Amerikaans sciencefictionschrijver. Hij schreef een twintigtal romans en een veertigtal verhalen, maar is voornamelijk bekend van zijn zesdelige epos Dune (Duin).

Na zijn opleiding aan de Washington-universiteit in Seattle studeerde hij psychologie, ecologie en alternatieve energiebronnen. Hij was voornamelijk werkzaam als journalist en redacteur tot begin jaren zestig. Daarna heeft hij zich volledig op het schrijven van romans en verhalen gericht. Herbert is een van de belangrijkste sciencefictionauteurs na 1950. Hij had drie kinderen uit twee huwelijken.

Voor Duin heeft hij een Nebula Award (1965) en een Hugo Award (1966) ontvangen. Het verhaal sluit aan bij zijn belangstelling voor de ecologie en de psychologie, met betrekking tot de locatie en de uitwerking van de personages. In 1984 werd Duin een eerste maal verfilmd onder regie v…Lees verder op Wikipedia