Boek
Nederlands

De generaal in zijn labyrint : roman

Gabriel García Márquez (auteur), Mieke Westra (vertaler)
De laatste zeven maanden uit het leven van Latijns-Amerika's meest legendarische vrijheidsstrijder, Simón Bolívar (1783-1830).
Extra onderwerp
BIO, HIS, Latijns-Amerika
Titel
De generaal in zijn labyrint : roman
Auteur
Gabriel García Márquez
Vertaler
Mieke Westra
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El general en su laberinto
Editie
6
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2009
303 p.
ISBN
9789029084918 (hardback)

Besprekingen

Deze roman van Garciá Márquez is een opvallend getrouwe historische roman over Spaans-Amerika's meest legendarische vrijheidsstrijder: Simón Bolívar (1783-1830). Het boek volgt hem gedurende de laatste zeven maanden van zijn leven, maar door de uitvoerige terugblikken krijgt ook de voorafgaande periode gestalte. Bolívar is aan het einde van zijn leven doodziek. Zijn politieke rol is zo goed als uitgespeeld. Hij wil naar Europa om daar zijn oude dag te slijten, maar om onduidelijke redenen verlaat hij Amerika niet. De diep ontgoochelde, wegschrompelende man stelt vast dat de droom waarvoor hij zijn leven lang heeft gevochten - één sterke federale Spaans-Amerikaanse natie - geen werkelijkheid is geworden. En nooit zal worden: het pas bevrijde continent lijkt onregeerbaar, ten prooi als het is aan de heftige, gewelddadige twisten tussen de verschillende partijen. Zo is Bolívar in deze roman de onheilsbode van de tragische geschiedenis die destijds voor het jonge, onafhankelijke Spaans-Am…Lees verder

Over Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez (Aracataca, 6 maart 1927 – Mexico-Stad, 17 april 2014), ook Gabo genoemd, was een Colombiaans schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Hij was tevens publicist, journalist en politiek activist. García Márquez werd gezien als het gezicht en belangrijkste exponent van het magisch realisme.

Levensloop

Gabriel García Márquez werd op 6 maart 1927 in de Colombiaanse kustplaats Aracataca geboren. Hij is de zoon van Gabriel Eligio García en Luisa Santiaga Márquez Iguarán, dochter van kolonel Nicolás Márquez en Tranquilina Iguarán, waar de jonge Gabriel opgroeide nadat zijn ouders naar Riohacha verhuisden.

In 1936 overleed kolonel Nicolás Márquez, wat voor Gabriel de reden was om voor zijn opleiding naar Barranquilla te verhuizen. Hij volgde vanaf 1940 het voortgezet onderwijs in de Colegio San José, en behaalde in 1946 zijn eindexamen aan het Liceo Nacional in Zipaquirá…Lees verder op Wikipedia