Boek Nederlands

De hagenridder

George R.R. Martin (auteur), Renée Vink (vertaler)

De hagenridder

George R.R. Martin (auteur), Renée Vink (vertaler)
Genre:
De jonge schildknaap Dunk neemt na de dood van zijn meester diens titel en wapenrusting over en neemt als hagenridder deel aan een toernooi. Proloog op de fantasycyclus 'Een lied van ijs en vuur'.
Titel
De hagenridder
Auteur
George R.R. Martin
Vertaler
Renée Vink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The hedge knight
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Luitingh Fantasy, 2012
127 p. : ill.
ISBN
9789024551033 (hardback)

Besprekingen

George Raymond Richard Martin schrijft al sinds hij jong was, maar het is pas sinds het verschijnen van het eerste deel van zijn veelomvattende kroniek ‘Het lied van ijs en vuur’ dat hij een miljoenenpubliek aan zich wist te binden. Martin schrijft ook al heel lang scenario’s, voor onder meer Twilight Zone en The Beauty and The Beast, ervaring die hem ongetwijfeld van nut is voor zijn uitermate beeldende manier van schrijven. HBO, dé onafhankelijke Amerikaanse televisiezender, besloot om het eerste boek van de kroniek, A Game of Thrones, tot een serie te verwerken.
Zo nu en dan verschijnt een kortverhaal, dat zich een honderdtal jaar eerder afspeelt dan waar de kroniek zelf begint. De verhalen spelen zich weliswaar in dezelfde setting af, in de Zeven Koninkrijken, maar zijn minder omvangrijk. De Hagenridder is zo’n kortverhaal, waarin één persoon echt gevolgd wordt terwijl zijdelings al wordt verwezen naar de dynastieën, ridderordes en andere belangri…Lees verder
'De hagenridder' verhaalt over de schildknaap Dunk die zich na de dood van zijn leermeester, een hagenridder, diens zwaard en titel toeëigent en zich als ridder inschrijft voor een toernooi. Als hij bij een gevecht om een meisje een prins van hoge afkomst slaat, wordt hij veroordeeld tot een zevenkamp. Met de moed der wanhoop weet hij, samen met de brutale Ei, zes ridders bij elkaar te krijgen die aan zijn zijde willen vechten. Deze novelle speelt in de wereld van de fantasyserie 'Een lied van ijs en vuur', ongeveer honderd jaar voor de gebeurtenissen in het eerste deel, 'Het spel der tronen'. Met een korte introductie op de serie, een landkaart en een fragment uit het eerste deel van de serie van 'Een lied van ijs en vuur'. Het verhaal verscheen eerder in de bloemlezing 'Legenden' (1999) die is samengesteld door Robert Silverberg. Normale druk.