Boek
Nederlands

Midden in de nacht

+1
Midden in de nacht
×
Midden in de nacht Midden in de nacht

Midden in de nacht

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een jongetje wordt wakker omdat er een Siberische tijger in zijn bed is gekropen. Hij sjouwt het slapende beest terug naar de zoo. De poort van de tijgerkooi blijkt wagenwijd open te staan. De jongen sluit de tijger op en verstopt de sleutel onder zijn hoofdkussen.
Onderwerp
Dromen
Titel
Midden in de nacht
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2013
[28] p. : ill.
ISBN
9789044819984 (hardback)

Besprekingen

Soms lijken dromen zo echt dat ze je behoorlijk doen zweten. Zo vertelt de ik-figuur, een schattige , zijn droom over de nacht dat er plotseling een Siberische tijger naast hem in bed ligt. Eerder kreeg hij al bezoek van een heuse nijlkrokodil, dus hij weet onmiddellijk wat hem te doen staat. Met de slapende tijger in z’n armen rent de jongen naar buiten om op de bus richting zoo te stappen. Maar hij ziet vlak voor zijn neus de laatste bus wegrijden, dus nu zal hij die snurkende kolos de hele weg door de stad moeten dragen. Wanneer het tweetal na een zware wandeling bij de zoo arriveert, staat de poort open. Het jongetje vreest het ergste, maar al snel wordt duidelijk dat zijn vrees ongegrond is. De Indische olifant, de slangen, de apen, de giraffen en zelfs de nijlkrokodillen slapen dit keer allemaal vredig op hun eigen plekje, enkel de tijgerkooi staat er open en verlaten bij. Onze held deponeert de slapende tijger kordaat in zijn kooi en draait voor alle zekerheid de sleutel twee k…Lees verder
De ik-figuur wordt regelmatig 'wakker' met een eng beest naast zich in bed, maar hij heeft de ultieme oplossing gevonden. Schitterend prentenboek waarin duidelijk wordt gemaakt dat je nare dromen terug moet brengen waar ze horen, de boel op slot doen en de sleutel onder je kussen bewaren, zodat je lekker verder kunt slapen. De eenvoudige grappige illustraties over een dubbele pagina geven exact aan wat er in het verhaal gebeurt. Op elke pagina zie je in kleur de ik-figuur sjouwen met z'n enge droom, in dit geval een Siberische tijger. De achtergrond bestaat uit één kleur met daarin schetsmatig weergegeven waar de jongen is, bv. op de trap, in de straat. De vlot geschreven humoristische, drie- tot zesregelige tekst geeft woordelijk weer wat de ik-figuur denkt, doet of zegt. Een aanrader voor kleuters of ze nou enge dromen hebben of niet. Vanaf ca. 4 jaar.

Midden in de nacht

Midden in de nacht komt een tijger -  en dan nog een Siberische - de slaap van een klein jongetje verstoren. Hij is te groot en hij bijt dus moet hij terug waar hij thuishoort: naar de tijgerkooi in de zoo. Maar tussen het bed van de jongen en de zoo is het een heel eind te gaan en de tijger is zwaar ... Het (droom)avontuur begint in het bed van een  kleine jongen, die geen naam heeft. Elke nacht opnieuw wordt hij belaagd door een groot wild beest en telkens is het hard werken om de tijger terug te slepen naar zijn kooi. De tijd is krap bemeten. Voor het donker weg is, moet de kooi terug vast én de tijger mag ondertussen niet wakker worden. Het is een spannend en tegelijkertijd bevrijdend 'dromenverhaal'. De allermooiste nachtkleuren met bijpassende tekst laten zien hoe moedig een kleine jongen wel kan zijn. Doordat het verhaal in de ik-vorm geschreven is worden de angsten in dit prentenboek sterk gerelativeerd en krijgt het avontuur de bovenhand op de angsten. Ook de humor is niet…Lees verder

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max