Boek Nederlands

Zie de dromers

Imbolo Mbue (auteur), Anne Jongeling (vertaler)

Zie de dromers

Imbolo Mbue (auteur), Anne Jongeling (vertaler)
Genre:
Jende Jonga is een jonge immigrant uit Kameroen, die naar de Verenigde Staten is vertrokken in de hoop op een beter leven voor hemzelf, zijn vrouw Neni en hun zoontje.
Titel
Zie de dromers
Auteur
Imbolo Mbue
Vertaler
Anne Jongeling
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Behold the dreamers
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, © 2016
380 p.
ISBN
9789048825592 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves)

Besprekingen

'Migranten stellen een onrealistisch doel'

'De roman die Donald Trump dringend moet lezen', schreef een Amerikaanse recensent. Met Zie de dromers geeft Imbolo Mbue (34) een gezicht en een stem aan migranten die hopen op een beter leven. Maar ze toont ook hoe mensen verstrikt kunnen raken in die American dream.

"Ik stem binnenkort voor het eerst in mijn leven", zegt Imbolo Mbue. Mbue leeft al langer in New York dan dat ze in Kameroen woonde. Ze arriveerde er op 17-jarige leeftijd, alleen, met een studentenvisum. Onlangs werd haar naturalisatieprocedure afgerond. Daarmee verging het haar beter dan Jende Jonga, het hoofdpersonage van haar debuutroman Zie de dromers.

Het politieke klimaat in de VS is de migrant niet gunstig gezind, merkt ze op. Toch gaf die nieuwe identiteit haar een extra lens op het leven en de wereld. "De Amerikaanse burger in mij ziet in dat 11 miljoen arme migranten desastreus kunnen zijn voor de sociale voorzieningen als scholen en ziekenhuizen - structuren die nu al amper standhouden", zegt ze. "Maar de migrant in mij is geschokt omdat men die mensen als overlast beschouwt.

"De Amerikaan in mij ziet in dat het onmogelijk is om iedere kandidaat alle kansen te geven, terwijl de migrant in mij hoopt op een belei…Lees verder