Boek
Nederlands

De Schopenhauer-kuur : roman

Irvin D. Yalom (auteur), Hannah Jansen (vertaler)
Een psychiater die nog maar een jaar te leven heeft, nodigt een door Schopenhauer beheerste ex-patie͏̈nt uit voor groepstherapie.
Titel
De Schopenhauer-kuur : roman
Auteur
Irvin D. Yalom
Vertaler
Hannah Jansen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Schopenhauer cure
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Balans, 2021
391 p.
ISBN
9789050188920 (paperback)

Besprekingen

Psychiater Julius Hertzfeld krijgt te horen dat hij nog een jaar te leven heeft. Om dat jaar een zinvolle invulling te geven, neemt hij contact op met een voormalige patiënt die hij niet heeft kunnen helpen. Deze man, Philip, wil zelf therapeut worden. Julius biedt hem aan zijn supervisor te worden als Philip, als tegenprestatie, aan zijn groepstherapie gaat deelnemen. Philip is in de ban van Schopenhauer, wiens leven als een rode draad door het boek loopt. Op boeiende wijze worden de sessies beschreven waarbij elke deelnemer in de loop van het verhaal voor de lezer steeds meer tot leven komt. Uiteindelijk weet de groep door Philips onverstoorbare buitenkant heen te dringen. Julius lijkt zijn doel bereikt te hebben als hij plotseling overlijdt. Knappe combinatie van een boeiende verhaallijn en een indringend verhaal over het leven van de filosoof Schopenhauer. Kleine druk.

Over Irvin D. Yalom

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door User:Masangina

Irvin David Yalom (Washington D.C., 13 juni 1931) is een Amerikaanse schrijver en psychiater.

Yaloms ouders zijn geëmigreerd tijdens de Russische Revolutie vanuit de Sovjet-Unie naar de Verenigde Staten. Hij behaalde in 1952 een Bachelor of Arts aan de George Washington University en een graad in de medicijnen aan de Universiteit van Boston. Na zijn studie diende hij twee jaar als legerarts op een basis op Hawaï.

Zijn academische carrière speelde zich af aan de Stanford-universiteit. Van 1962 tot zijn emeritaat in 1994 was hij verbonden aan de psychiatrieopleiding van die universiteit: als therapeut, docent, onderzoeker en begeleider van therapeuten. Hij promoveerde in 1968 en specialiseerde in existentiële psychotherapie. Deze westerse therapievorm bouwt verder op het existentialisme van Max Scheler, Martin Heidegger en Jean-Paul Sartre. De existentiële therapeut kijkt samen met de cliënt naar hoe je in het leven staat, hoe je vorm geeft aan het leven, hoe je…Lees verder op Wikipedia