Boek
Nederlands

Oblomov : roman in vier delen

Ivan A. Gontsjarov (auteur), Wils Huisman (vertaler)
Een ongeneeslijk luie Russische heer van rond 1900 wordt uit zijn gekoesterde apathie gewekt door gevoelens van liefde voor een dame.
Titel
Oblomov : roman in vier delen
Auteur
Ivan A. Gontsjarov
Vertaler
Wils Huisman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Oblomov
Editie
9
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2008 | Andere uitgaves
553 p.
ISBN
9789028204126 (hardback) 9789028242487

Besprekingen

De beroemde roman van de Russische schrijver Ivan Gontsjarov (1812-1891), 'Oblomov' (1859), is drie keer eerder in het Nederlands vertaald. Twee van die vertalingen (Else Bukowska, Wereldbibliotheek en Wils Huisman, Van Oorschot) zijn nog steeds beschikbaar, maar omdat ze dateren van respectievelijk 56 en 36 jaar geleden is een nieuwe, hedendaagse vertaling zeker welkom. 'Oblomov' is het verhaal van de landeigenaar een aartsluiaard Ilja Oblomov, die zijn leven voornamelijk doorbrengt op zijn divan. Noch de aansporingen van zijn energieke buurman en vriend Stolz, noch de liefde voor de betoverende Olga zijn in staat hem uit zijn lethargie te doen ontwaken. Olga trouwt ten slotte met Stolz en Oblomov eindigt in een Petersburgse huurkamer waar hij zich het leven laat veraangenamen door een doortastende, niet onaantrekkelijke hospita. Gebeurtenisloze, maar intrigerende roman. Pocketeditie.

Over Ivan A. Gontsjarov

Ivan Aleksandrovitsj Gontsjarov (Russisch: Ива́н Алекса́ндрович Гончаро́в) (Simbirsk, 18 juni 1812 - Sint-Petersburg, 27 september 1891) was een Russische schrijver uit de 19e eeuw.

Leven

Gontsjarov werd geboren in Simbirsk als zoon van een graanhandelaar. Op zijn tiende werd Ivan naar een kostschool in Moskou gestuurd. Later studeerde hij letteren aan de universiteit aldaar. Gontsjarov werd ambtenaar en maakte eerst in Simbirsk en later in Sint-Petersburg gestaag carrière.

In 1852 ging hij mee op een diplomatieke missie naar Japan, een lange zeereis via Kaap de Goede Hoop. Onderwijl raakte Rusland in oorlog met Engeland en Frankrijk en werd het te gevaarlijk om de terugreis te aanvaarden. Gontsjarov en een aantal officieren gingen over land terug naar Sint-Petersburg, waar zij pas in februari 1855 aankwamen.

Terug in Sint-Petersburg kreeg Gontsjarov een baan als censor. Deze baan kon in de ogen van zijn collega-schrij…Lees verder op Wikipedia