Boek
Nederlands

Oblomov : roman in vier delen

Ivan A. Gontsjarov (auteur), Wils Huisman (vertaler)
Titel
Oblomov : roman in vier delen
Auteur
Ivan A. Gontsjarov
Vertaler
Wils Huisman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Oblomov
Editie
9
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2008 | Andere uitgaven
553 p.
ISBN
9789028204126 (hardback) 9789028242487

Besprekingen

Klassieke Russische roman: de hoofdpersoon is de trage, onbezorgde, apathische Oblomow, wiens leven bestaat uit vegeteren. Hij bewoont slechts één kamer van zijn meerkamerwoning, gekleed in een behaaglijke, soepele kamerjas, en wordt verzorgd door zijn zo mogelijk nog luiere knecht, de lijfeigene Zachar. Olga, een jonge vrouw, weet hem een tijd lang weer te activeren, maar als hij een huwelijk moet gaan regelen, vervalt hij weer tot zijn oude vadsigheid. IJsgang op de rivier is een gunstig voorwendsel om haar niet meer te bezoeken. Stolz, zijn energieke vriend van Duitse komaf, trouwt uiteindelijk met haar. Een geestig en ontroerend levensverhaal van een ongeneeslijk luie, maar sympathieke heer. Oblomow is uitgegroeid tot een spreekwoordelijk prototype; zelfs het begrip 'oblomowisme' heeft ingang gevonden. De vertaling is van Wils Hulsman, 1958. In 1994 verscheen een nieuwe vertaling van Langeveld*. Kleine druk.

Over Ivan A. Gontsjarov

Ivan Aleksandrovitsj Gontsjarov (Russisch: Ива́н Алекса́ндрович Гончаро́в) (Simbirsk, 18 juni 1812 - Sint-Petersburg, 27 september 1891) was een Russische schrijver uit de 19e eeuw.

Leven

Gontsjarov werd geboren in Simbirsk als zoon van een graanhandelaar. Op zijn tiende werd Ivan naar een kostschool in Moskou gestuurd. Later studeerde hij letteren aan de universiteit aldaar. Gontsjarov werd ambtenaar en maakte eerst in Simbirsk en later in Sint-Petersburg gestaag carrière.

In 1852 ging hij mee op een diplomatieke missie naar Japan, een lange zeereis via Kaap de Goede Hoop. Onderwijl raakte Rusland in oorlog met Engeland en Frankrijk en werd het te gevaarlijk om de terugreis te aanvaarden. Gontsjarov en een aantal officieren gingen over land terug naar Sint-Petersburg, waar zij pas in februari 1855 aankwamen.

Terug in Sint-Petersburg kreeg Gontsjarov een baan als censor. Deze baan kon in de ogen van zijn collega-schrij…Lees verder op Wikipedia