Boek
Nederlands

Van een koe en een geit

Ivo De Wijs (auteur), Nicolle Van den Hurk (illustrator)
Koe wil dansen. Maar niet alleen. Wie doet er mee? Samenleesboek op niveaus AVI-Start en AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Dansen, Dieren
Leesniveau
AVI 1, AVI 4, AVI Start, AVI M4
Titel
Van een koe en een geit
Auteur
Ivo De Wijs
Illustrator
Nicolle Van den Hurk
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2000
[26] p. : ill.
ISBN
90-276-8589-4

BesprekingenLeren lezen is een individueel proces dat voor elk kind anders verloopt. Toch hoeft leren lezen niet per se een individuele inspanning te zijn. Samen lezen met iemand die het al kan, kan inspirerend werken. Het is allicht vanuit die gedachte dat uitgeverij Zwijsen de reeks 'Maan roos vis samenleesboek' lanceerde. Een nieuwe reeks van zes boeken die aansluiten bij de leesmethode 'maan roos vis' en bedoeld is voor de eerste drie maanden leesonderwijs. Om beurten een stukje voorlezen, dat is de bedoeling. Wat links staat, is bedoeld voor het kind, wat rechts staat voor de persoon die begeleidt. Korte, eenvoudige woordjes tegenover langere en moeilijkere stukken tekst. Een leuke formule, maar is ze ook geslaagd?


Van een koe en een geit is een fantasierijk en met veel zin voor humor geschreven verhaal over een koe die zo graag wil dansen, maar geen partner vindt. De boekjes in deze reeks zijn heel zorgvuldig uitgegeven. Aantrekkelijke covers en puike illustraties…Lees verder
Koe wil niet alléén dansen en vraagt andere dieren of ze mee willen doen. Bij elk dier gaat er wel iets mis, tot geit komt. Die heeft zin en tijd. Het gaat heel goed samen; ze krijgen er geen genoeg van. De andere dieren kijken verbaasd toe en de lezertjes krijgen in een slotgedicht te horen: 'wie lekker kan dansen, is nooit meer alleen!' Dit boekje is verschenen in de reeks 'Maan roos vis samenleesboeken'*. Op de linkerpagina staan enkele regels tekst in grote letter onder de illustratie in AVI-Start, op de rechterpagina wat meer tekst in AVI-M3, aangegeven door respectievelijk een kuikentje of een kip onderaan de bladzijde. De rechtertekst is op rijm. Voor kinderen die net leren lezen, moet het een leuke ervaring zijn om samen dit verhaaltje te lezen. De levendige tekst zal ook door de herhalingen zeker aanspreken. Het vrolijke omslag met dansende koe en geit ziet er aantrekkelijk uit. Geestige, vrolijke omkaderde illustraties vullen de tekst goed aan. Tekst en illustraties zijn ove…Lees verder

Over Ivo De Wijs

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Ivo Alphonsus Henricus Maria de Wijs (Tilburg, 13 juli 1945) is een Nederlands cabaretier, oud-leraar Nederlands, tekst- en liedjesschrijver, en radiomaker.

Biografie

Samen met zijn hechte vriend Pieter Nieuwint (als componist, pianist en zanger), en met Richard Fritschy en Aggie Terlingen (deze laatsten werden later opgevolgd door Marnix Kappers) vormde hij tussen 1971 en 1980 de cabaretgroep Kabaret Ivo de Wijs. Samen met Don Quishocking vormde zijn groep de top van het Nederlandse cabaret, tussen Lurelei en Neerlands Hoop.

Later schreef hij vooral teksten voor anderen, waarvan zijn werk voor Jasperina de Jong (De Gekkin van de Gracht) en Eric Herfst wellicht het bekendst is. Een goed overzicht hiervan is te vinden in de bloemlezing Het gaat goed met Nederland (Nijgh & Van Ditmar, 2001, ISBN 90-388-84133). In 1989 werd de Kees Stipprijs aan hem toegekend.

De Wijs is tevens be…Lees verder op Wikipedia