Boek
Nederlands

De flat van Fatima

Janneke Schotveld (auteur), Annet Schaap (illustrator)
+1
De flat van Fatima
×
De flat van Fatima De flat van Fatima
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Nadat haar ouders zijn gescheiden verhuist Karel (11) met haar moeder naar een verwaarloosde flat. Met haar nieuwe vrienden probeert ze buurvrouw Fatima te helpen. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Verhuizen, Geheimen, Helpen
Titel
De flat van Fatima
Auteur
Janneke Schotveld
Illustrator
Annet Schaap
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2010
140 p. : ill.
ISBN
9789047510895 (hardback)

Besprekingen

Door de scheiding van haar ouders verhuist de 11-jarige Karel samen met haar moeder van het gegoede 'Zuid', naar een flat in het arme, multiculturele 'Noord'. Ze maakt al snel vriendjes en komt daardoor in aanraking met verschillende culturen en geloven, maar ook met vooroordelen. Het is even wennen, maar dan. Schitterend actueel verhaal, waarin Karel, samen met haar vrienden, de analfabete Fatima probeert te redden van een zwerversbestaan. De gebruikte clichéfiguren zoals 'de boze buurman' en 'de ambtenaar die zich te belangrijk vindt' stellen de vooroordelen, die sommige Nederlanders hebben betreffende buitenlanders, extra aan de kaak. Vlot geschreven verhaal op stevig, glimmend papier. Gedetailleerde, perfect bij het verhaal passende, krasserige zwart-witillustraties. Fantastisch verhaal om voor te lezen vanaf ca. 8 jaar, om zelf te lezen vanaf ca. 10 jaar. Een aanrader, zeker ook voor scholen.

De flat van Fatima

Wanneer haar ouders gaan scheiden, verhuist Karel met haar moeder van een groot huis naar een verwaarloosde flat. Ze raakt al snel bevriend met Sami, Raja en Hafid, met wie ze vaak bij buurvrouw Fatima te vinden is, een gezellige oude dame. Als Fatima uit haar flat dreigt te worden gezet, komen de kinderen haar te hulp: ze maken een tijdelijke schuilplaats in een kelderbox. Terwijl de kinderen voor haar op zoek gaan naar een ander huis, probeert zij zich te verbergen. Maar dat is niet eenvoudig, want de wantrouwige buurman Blanckensteijn houdt iedereen in de flat goed in de gaten …
In 'De flat van Fatima' worden we meegenomen naar een flat in een probleembuurt waar veel allochtonen wonen. Daar is Karel, die eigenlijk Carolien heet, na de scheiding van haar ouders met haar moeder naar toe verhuisd. Karels vader heeft een nieuwe vriendin. Daardoor is haar moeder is overstuur en huilt ze van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Karel wil maar kan haar moeder niet helpen en besluit …Lees verder

Over Janneke Schotveld

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Janneke Schotveld (Lelystad, 3 maart 1974) is een Nederlandse kinderboekenschrijver. In 2018 kwam de film Superjuffie uit, die is geschreven op het in 2011 uitgegeven gelijknamige boek van Schotveld.

Biografie

Na de middelbare school studeerde Schotveld creatieve therapie. Daarna volgde zij een opleiding aan de Pabo. Sinds 2007 schrijft zij kinderboeken. Met haar eerste boek Villa Fien won zij de Hotze de Roosprijs. In 2012 ontving zij van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury voor haar boek Superjuffie! een Pluim van de kinderjury.

Bibliografie

  • 2007 - Villa Fien
  • 2008 - Zsa Zsa
  • 2009 - Hotel Kindervreugd
  • 2010 - Robbie en Raffi (serie)
  • 2010 - De flat van Fatima
  • 2011 - Het vergeet me nietje
  • 2011 - Superjuffie
  • 2012 - Superjuffie komt in actie!
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties