Boek Nederlands

Het duikersspel

Jesse Ball (auteur), Jan Willem Reitsma (vertaler)
Onderwerp
Geweld Maatschappij
Titel
Het duikersspel
Auteur
Jesse Ball
Vertaler
Jan Willem Reitsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The diver's game
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020
237 p.
ISBN
9789021417967 (paperback)

Besprekingen

Getto zonder uitbraakpogingen

In Het duikersspel toont Jesse Ball ons een dystopische wereld waar vluchtelingen gebrandmerkt en opgesloten worden in getto's en waar vragen over goed en kwaad niet meer worden gesteld.

"Je wil niet zo iemand zijn die terugdeinst voor werk dat zwaar is. Zelfs als een ander het namens jou doet, moet je beseffen hoe zwaar het is, en hoe mooi het is, hoe passend dat het gedaan wordt en dat het goed gedaan wordt." Dit is wat leraar Mandred zijn leerlingen meegeeft. Het zware werk waarover hij het heeft, is niet dat van ziekenzorgers of welzijnswerkers, maar wel van degenen die instaan voor de opvang van nieuwe vluchtelingen en die meteen een rood mutsje in hun wang branden en hun rechterduim amputeren, zodat ze nooit per abuis voor echte burgers zouden kunnen worden gehouden.

Welkom in de wereld waarin de nieuwste roman van Jesse Ball speelt, ergens in de toekomst, waarin vluchtelingen in door soldaten bewaakte kwadranten opgesloten worden en de autochtone bevolking uitgerust is met een gasmasker en een gastank met sproeikop. Van zo gauw ze zich bedreigd voelen door een kwadra, zoals de bewoners van de kwadranten worden genoemd, zetten ze hun masker op en draai…Lees verder