Besprekingen

Verscheurd door een ijselijke verdwijning

In dit meesterlijke debuut van de Amerikaanse Julia Phillips (°1989) - een van de tien beste boeken van 2019, volgens The New York Times - volgen we de levens van een bont gezelschap vrouwen op het onherbergzame Russische schiereiland Kamtsjatka, nadat twee zussen vermist zijn geraakt.

Het eerste hoofdstuk van Verdwijnende aarde, het prachtige debuut van Julia Phillips, begint met twee zussen die op een zomerdag aan de rand van een baai staan. De ene wil dieper het water in, de andere wil dicht bij de kust blijven en geneert zich voor de kinderachtige kuren van haar jongere zus.

Aan het eind van het hoofdstuk zijn de zussen verdwenen - ontvoerd, zo lijkt het, door een man in een glimmende zwarte auto. Het is een vertrouwd gegeven, in een allesbehalve vertrouwde omgeving - het afgelegen, in al zijn somberheid toch mooie schiereiland Kamtsjatka in het oosten van Rusland.

Wat volgt, is een roman in de vorm van overlappende korte verhalen over vrouwen die rechtstreeks of onrechtstreeks getroffen worden door de ontvoering. Meer conventionele, minder gedurfde vertellingen zouden dat doen om aan te geven hoe een gemeenschap zich schaart rond een tragische gebeurtenis. Maar hier is het de bedoeling aan te tonen hoe de vrouwen van Kamtsjatka op persoonlijk, …Lees verder

Verrassend vertrouwd

Met veel inlevingsvermogen schetst debutant Julia Phillips het leven op een Siberisch schiereiland. Een caleidoscopische roman over een opvallend herkenbare samenleving.

Op de eerste bladzijden van Verdwijnende aarde, het indringende romandebuut van de Amerikaanse Julia Phillips, zijn twee zusjes, 8 en 11 jaar oud, aan het spelen op het strand. Ze worden aangesproken door een jonge man en laten zich door hem naar huis brengen in zijn indrukwekkende, glimmende auto. Hierna wordt van de meisjes niets meer vernomen.

Het gegeven van 'het verdwenen meisje' is een klassieke trope, om niet te zeggen een cliché, uit de thrillerliteratuur. Toch is Verdwijnende aarde (Disappearing Earth) geen thriller. Anders dan de lezer aanvankelijk verwacht, houdt de roman zich slechts zijdelings bezig met de zoektocht naar de meisjes. Er is geen plichtsgetrouwe, getroebleerde of geobsedeerde speurder wiens gangen wij volgen. Integendeel: als zich geen snelle oplossing aandient, verliezen de speurders in het boek hun interesse in de zaak. De meisjes zullen wel zijn verdronken.

Verdwijnende aarde speelt zich af op het Siberische schiereiland Kamtsjatka…Lees verder

In een kleine gemeenschap op het Russische schiereiland Kamtsjatka verdwijnen twee jonge meisjes spoorloos. Na maanden geeft de politie de speurtocht op. Verschillende vrouwen vertellen daarna hun levensverhaal, met als rode draad de verdwijning. De vrouwen kennen elkaar, en hun onderlinge band wordt soms hechter, soms verbroken. Aan het einde lijkt het erop dat er een ontknoping in de zaak komt, maar dat wordt uiteindelijk niet duidelijk. Het boek geeft een goed beeld van de manier van leven en denken in een kleine, hechte gemeenschap in een onherbergzaam gebied van Rusland. De vrouwen, die de belangrijkste rol spelen, komen zeer geloofwaardig over. Allemaal hebben ze vergelijkbare problemen, met mannen, alcohol en buitenechtelijke relaties. De schrijfstijl is enigszins afstandelijk. Er wordt voornamelijk beschreven wat er gebeurt, met weinig dialogen en acties. Ook de natuur en de ijskoude omgeving spelen een belangrijke rol. Al met al een bijzonder verhaal, dat langzaam op gang kom…Lees verder

Vermiste meisjes in Kamtsjatka

Julia Phillips geeft haar spannende, Amerikaanse debuutroman 'Verdwijnende aarde' een Russisch decor.

De zusjes Aljona (11) en Sofia (8) raken vermist in Petroplavovsk, een plaats op het Russische schiereiland Kamtsjatka. Ze spelen er op het strand als ze door een jongeman met verstuikte enkel om hulp worden gevraagd. Hij praat ze vrij gemakkelijk zijn auto in. Keel aansnoerend hoe Julia Phillips de elfjarige Aljona zich langzaam laat realiseren dat deze man hen niet naar huis gaat brengen.

De in New Jersey geboren en getogen Amerikaanse auteur studeerde Russisch en bracht toen een maand door op het schiereiland, waar ze gefascineerd raakte door de leegte van de toendra, de ruige natuur, het postcommunistische gevoel van isolement en verlatenheid. Het schiereiland leek haar het ideale decor voor een roman over verlies en gemis, over geweld tegen vrouwen, over botsingen tussen de Russische bevolking en de rendierherders, de oorspronkelijke bewoners van het eiland.

In een interview met The Paris Review verklaarde Phillips zich verwant aan Alice Munro en Louise Erdrich, …Lees verder