Boek Nederlands

Verdwaaltijd : roman

Kathy Mathys (auteur)

Verdwaaltijd : roman

Kathy Mathys (auteur)
Genre:
Raamvertelling over een man wiens jeugdliefde spoorloos verdwijnt, en die in zijn latere leven andere mensen ontmoet, die net als hij op zoek zijn naar liefde en vervulling en verlangen om te verdwijnen.
Onderwerp
Verlies
Titel
Verdwaaltijd : roman
Auteur
Kathy Mathys
Taal
Nederlands
Uitgever
[Antwerpen]: Polis, 2018
334 p.
ISBN
9789463101448 (paperback)

Besprekingen

Solitaire jagers en langeafstandlopers

Romandebuut. In Verdwaaltijd legt Kathy Mathys een verfrissend, traag raster van personages, plekken, paden en verhalen.

De 'coywolf' is een kruising tussen een wolf en een coyote, en in de roman Verdwaaltijd, na Smaak. Een bitterzoete verkenning de tweede boekpublicatie van Kathy Mathys (45), worden deze dieren niet alleen bestudeerd, maar hebben de personages ook veel weg van deze solitaire jagers en langeafstandlopers.

Verdwaaltijd is een ambitieuze roman met veel verhaallijnen, waarvan in de loop van het boek twee dominanter worden. Er is het verhaal van de jonge fotograaf en schilder Ben en zijn geheime minnares Emma, een verpleegster die voor hem poseert maar haar nest - man en kinderen - niet voor hem wil opgeven. En er is de parallel lopende liefdesgeschiedenis tussen haar Brusselse vriendin Marcia en David, een Amerikaanse schrijver die in Brussel en Londen in schrijversresidenties verblijft. David schrijft boeken over coywolves en essays voor The New Yorker over verdwijningen, een onderwerp dat hem mateloos interesseert na de geheimzinni…Lees verder

Geen navelstaarders maar doeners

In Verdwaaltijd, de debuutroman van de Vlaamse schrijver en literatuurrecensent voor De Standaard Kathy Mathys, heeft iemand een merkwaardige fobie: voor landkaarten en wereldbollen. 'Ze maakten hem zo duizelig dat hij niet in één ruimte kon verblijven met een kaart aan de muur.' 'Agorafobie op planetaire schaal', omschrijft hij het.

Het is een anekdote, maar het omvat veel thema's uit de ruim opgezette roman, waarin de personages dwalen, verdwalen en afdwalen. Door een stad, in hun hoofd, van hun familie, in hun werk. De kaart staat hiervoor symbool.

Mathys zet meerdere lijnen uit die rustig op gang komen: dat van Marcia, die na haar scheiding een relatie krijgt met de Amerikaanse schrijver David. David, expert in coywolves (kruising tussen coyotes en wolven) schrijft een boek over de verdwijning van zijn ex. Parallel daaraan loopt het verhaal van Marcia's vriendin Emma, een verpleegkundige die een affaire krijgt met de jonge kunstenaar Ben.

Als lezer verdwaal je een beetje in al die namen en details uit dagelijkse levens, maar met zo'n thema moet dat wel bewust zijn, vertrouw deze schrijver maar. De verhaallijnen worden tegen het einde plots beklemmend. Marcia krijgt jammer genoeg het minst kleur en diepte; Emma is aanvankelijk ook wat onbeduidend, maar uiteindelijk flonkert zij mysterieus.

Lees verder
David Trevor is al met Kaye bevriend vanaf hun negende jaar. Zij wonen in Weott, Californië. Hij is gefascineerd door coyotes en de Californische redwoodwouden. Tijdens hun studie, hij biologie, zij kunstgeschiedenis, hebben ze een platonische relatie. Als ze twintig zijn, wordt het serieus. Kaye houdt van dwalen en verdwalen, is regelmatig een periode zoek, maar komt altijd weer terug. Als ze 35 jaar is, verdwijnt ze voor goed. Zijn relatie en zoektocht naar haar beschrijft hij in 'De kunst van het verdwijnen', waarvan de hoofdstukken door de andere verhalen heen verspreid zijn. Tijdens zijn verblijf in Brussel ontmoet David de gescheiden Marcia, die kok is in het museumrestaurant en een dochter heeft, Robin van vijftien jaar. Marcia is bevriend met verpleegster Emma, die getrouwd is met Theo, en twee kinderen heeft: dochter Ruth (5) en zoon Sander (13). Emma ontmoet in de Galerie van Theo’s vader, Ben, fotograaf en schilder. Zij poseert voor Ben en heeft seks met hem. Al deze verhal…Lees verder