In mijn mand
In mijn mand
Besprekingen
Het woord is aan de underdog
Hoogst actueel en hoogst persoonlijk: Lieke Marsman combineert de twee in haar nieuwste bundel In mijn mand, een lofzang op de kracht van poëzie.
Toen Lieke Marsman in 2017 haar roman Het tegenovergestelde van een mens publiceerde, zei ze in deze krant dat het maar eens klaar moest zijn met dat navelstaren: de blik moest voortaan op de wereld gericht. Dat ook poëzie zich uitstekend leent voor die wereldse blik, zal Marsman de komende twee jaar ongetwijfeld veelvuldig aantonen: als kersverse Dichter des Vaderlands van Nederland wil ze haar poëzie inzetten als een scherp maatschappelijk commentaar. 'Ik denk dat ik altijd voor de underdog kies en kritisch ga zijn op de regerende macht', zei ze daarover in de Nederlandse krant NRC Handelsblad.
Je zou kunnen zeggen dat Marsman in haar nieuwe bundel In mijn mand die underdog expliciet aan het woord laat. Ze doet dat tegen wil en dank, want de dichter is gedoemd de hedendaagse samenleving te ervaren in de rol van kankerpatiënt - de underdog bij uitstek. In het vlijmscherpe De volgende scan duurt 5 minuten (2018) liet Marsman al zien dat schrijven over ziekte p…Lees verder
Licht van genade
De kersverse Dichter des Vaderlands regeert in haar mooie nieuwe bundel met licht en zwaartekracht.
Wanneer ik Lieke Marsman lees, moet ik soms denken aan Simone Weil, de Franse filosoof die ooit schreef dat alle bewegingen van de ziel worden geregeerd door wetten die analoog zijn aan de zwaartekracht. Eén vormt daarop de uitzondering, en dat is de genade. Marsmans eerdere werk kent een aangename lichtheid, die maakt dat haar verzen in een genadevolle dans aan de zwaartekracht ontsnappen. Ook in de nieuwste bundel van de kersverse Dichter des Vaderlands, In mijn mand, klinkt iets van diezelfde toon. Al dwong een minder vergevingsgezind lot - in 2017 werd kraakbeenkanker bij haar geconstateerd - Marsman de vraag te stellen wat genade eigenlijk is.
Zo schrijft ze in het derde gedicht uit de reeks 'universele esthetiek': 'Is genade dat je gegeven wordt dat je niet sterft/ vandaag of dat je je aanstaande dood leert aanvaarden?' Ze geeft direct het antwoord: 'Ik ben bang voor het tweede, dus wil ik er/ voorlopig niets van weten.' Gaandeweg lijkt ze van gedachten te veran…Lees verder
Scherpe messen
In mijn mand van Dichter des Vaderlands Lieke Marsman is een bundel vol leven en fonkelende energie.
Wobke moest het ontgelden, en Cora met haar laksige uitspraken over klimaatverandering en Mark Rutte kreeg zijn 'normaal doen' als een poëtische boemerang terug in De volgende scan duurt vijf minuten, het poëziepamflet van Lieke Marsman uit 2018. Diezelfde Lieke Marsman (1990) is de komende twee jaar Dichter des Vaderlands. Ze nam het stokje over van Tsead Bruinja.
Op de dag dat ze verkozen werd, verscheen ook haar nieuwe bundel In mijn mand, met poëzie die bewijst dat Marsman de juiste dichter op de juiste plek is.
Ze debuteerde in 2010, met Wat ik mijzelf graag voorhoud dat meteen met prijzen werd overladen. Ze schreef proza, essays en in haar beste werk komen al die genres samen. Ook In mijn mand is poëzie met een sterk essayistische inslag.
Marsman volgt nauwgezet wat er in Den Haag en elders in de wereld gebeurt, niet zonder reden. Vastbijten in politieke dossiers bleek een afleidingsmanoeuvre, een manier om even niet aan ziek zijn te d…Lees verder