Boek
Nederlands

In mijn mand

Lieke Marsman (auteur)
Dichtbundel van de Dichter des Vaderlands 2020-2021, waarin zij de actualiteit op de voet volgt en meandert tussen strijdbaarheid en hoop.
Titel
In mijn mand
Auteur
Lieke Marsman 1990-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2022
Verschijningsdatum
10-08-2022
ISBN
9789493304154 (hardback)

Besprekingen

Het woord is aan de underdog

Hoogst actueel en hoogst persoonlijk: Lieke Marsman combineert de twee in haar nieuwste bundel In mijn mand, een lofzang op de kracht van poëzie.

Toen Lieke Marsman in 2017 haar roman Het tegenovergestelde van een mens publiceerde, zei ze in deze krant dat het maar eens klaar moest zijn met dat navelstaren: de blik moest voortaan op de wereld gericht. Dat ook poëzie zich uitstekend leent voor die wereldse blik, zal Marsman de komende twee jaar ongetwijfeld veelvuldig aantonen: als kersverse Dichter des Vaderlands van Nederland wil ze haar poëzie inzetten als een scherp maatschappelijk commentaar. 'Ik denk dat ik altijd voor de underdog kies en kritisch ga zijn op de regerende macht', zei ze daarover in de Nederlandse krant NRC Handelsblad.

Je zou kunnen zeggen dat Marsman in haar nieuwe bundel In mijn mand die underdog expliciet aan het woord laat. Ze doet dat tegen wil en dank, want de dichter is gedoemd de hedendaagse samenleving te ervaren in de rol van kankerpatiënt - de underdog bij uitstek. In het vlijmscherpe De volgende scan duurt 5 minuten (2018) liet Marsman al zien dat schrijven over ziekte p…Lees verder

Licht van genade

De kersverse Dichter des Vaderlands regeert in haar mooie nieuwe bundel met licht en zwaartekracht.

Wanneer ik Lieke Marsman lees, moet ik soms denken aan Simone Weil, de Franse filosoof die ooit schreef dat alle bewegingen van de ziel worden geregeerd door wetten die analoog zijn aan de zwaartekracht. Eén vormt daarop de uitzondering, en dat is de genade. Marsmans eerdere werk kent een aangename lichtheid, die maakt dat haar verzen in een genadevolle dans aan de zwaartekracht ontsnappen. Ook in de nieuwste bundel van de kersverse Dichter des Vaderlands, In mijn mand, klinkt iets van diezelfde toon. Al dwong een minder vergevingsgezind lot - in 2017 werd kraakbeenkanker bij haar geconstateerd - Marsman de vraag te stellen wat genade eigenlijk is.

Zo schrijft ze in het derde gedicht uit de reeks 'universele esthetiek': 'Is genade dat je gegeven wordt dat je niet sterft/ vandaag of dat je je aanstaande dood leert aanvaarden?' Ze geeft direct het antwoord: 'Ik ben bang voor het tweede, dus wil ik er/ voorlopig niets van weten.' Gaandeweg lijkt ze van gedachten te veran…Lees verder

Lieke Marsman (1990), Dichter des Vaderlands 2021-2022, debuteerde prijsoverladen in 2010, en meandert in haar nieuwste bundel, met werk in opdracht en essayistische poëzie, tussen strijdbaarheid en hoop. Marsman leeft met een sluimerende ziekte en volgt de actualiteit op de voet. Politici 'dun melkvel van arrogantie op een pap met klonten', wast ze de oren. Het verleden: 'Hoe vaak dichten we onze voorouders voorkeuren toe, terwijl ze zich genoodzaakt zagen?', relativeert ze. Over haar ziekte: 'we dachten dat liefde het belangrijkste in het leven was, blijkt dat in leven blijven het belangrijkste in het leven is'. En de hoop: 'Hoe lang de dag ook leek het was een snipper. Hoe kort de dag ook lijkt, er is nog tijd.' Een bundel vol even fraaie als pakkende beelden. Voor iedereen die van poëzie houdt.

Scherpe messen

In mijn mand van Dichter des Vaderlands Lieke Marsman is een bundel vol leven en fonkelende energie.

Wobke moest het ontgelden, en Cora met haar laksige uitspraken over klimaatverandering en Mark Rutte kreeg zijn 'normaal doen' als een poëtische boemerang terug in De volgende scan duurt vijf minuten, het poëziepamflet van Lieke Marsman uit 2018. Diezelfde Lieke Marsman (1990) is de komende twee jaar Dichter des Vaderlands. Ze nam het stokje over van Tsead Bruinja.

Op de dag dat ze verkozen werd, verscheen ook haar nieuwe bundel In mijn mand, met poëzie die bewijst dat Marsman de juiste dichter op de juiste plek is.

Ze debuteerde in 2010, met Wat ik mijzelf graag voorhoud dat meteen met prijzen werd overladen. Ze schreef proza, essays en in haar beste werk komen al die genres samen. Ook In mijn mand is poëzie met een sterk essayistische inslag.

Marsman volgt nauwgezet wat er in Den Haag en elders in de wereld gebeurt, niet zonder reden. Vastbijten in politieke dossiers bleek een afleidingsmanoeuvre, een manier om even niet aan ziek zijn te d…Lees verder

Over Lieke Marsman

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Coen Peppelenbos from Groningen, The Netherlands

Lieke Marsman ('s-Hertogenbosch, 25 juli 1990) is een Nederlandse dichteres. Zij was Dichter des Vaderlands voor de periode 2021-2023.

Biografie

Marsman groeide op in Zaltbommel en deed in 2008 eindexamen op het Cambium College aldaar. Hierna studeerde ze filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze begon met publiceren voor De Gids en Vrij Nederland. Met een blog voor de website Tirade.nu becommentarieerde en vertaalde ze het werk van generatiegenoten.

In 2010 verscheen haar debuutbundel Wat ik mijzelf graag voorhoud, die in 2011 met drie literaire prijzen werd bekroond. Van dit boek werden meer dan 3.000 exemplaren verkocht. Tussen januari 2013 en maart 2015 maakte Marsman deel uit van de redactie van het literair tijdschrift Tirade. Haar tweede bundel De eerste letter verscheen in januari 2014 en heeft onder meer angstaanvallen als thema. In juni 2017 verschenen twee boeken te…Lees verder op Wikipedia