Als Russisch mode-icoon Anna door de KGB wordt gerekruteerd, moet ze undercover op pad om moorden te plegen.
Titel
Anna / written and directed by Luc Besson
Regisseur
Luc Besson
Acteur
Sasha Luss Luke Evans 1979- Cillian Murphy Helen Mirren
Taal
Engels
Uitgever
Belga Home Video,
1 dvd-video
Speelduur
ca. 114 min., ca. 30 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5412370880925

Besprekingen

Actiethriller geschreven en geregisseerd door Luc Besson. Met Sasha Luss, Helen Mirren (The Queen, Prime Suspect), Luke Evans (The Hobbit) en Cillian Murphy (Peaky Blinders). De Russische Anna (Luss) heeft het gemaakt als mode-icoon. Ze wordt door Alex (Evans) voor de KGB gerekruteerd en onder leiding van chef Olga (Mirren) moet ze vijf jaar als moordenares undercover voor de KGB werken. In Parijs wordt ze opgemerkt door een CIA-agent (Murphy). Beoordeling IMDb: 6,6. Bart Van der Put (Parool 11-9-’19): ‘Producent en regisseur Luc Besson presenteert met Anna een mottenballenscenario vol Sovjetclichés en sleetse stereotiepen.’ Kevin Toma (Volkskrant 11-9-’19): ‘Een flinterdun laagje pseudo-feminisme biedt onvoldoende camouflage voor de geweld- en seksfantasieën die Besson op zijn heldin loslaat.’ (1 ster). Piet Goethals (Filmmagie): ‘De voorspelbaarheden in deze spionagethriller over de Russische dubbelspion Anna zie je van ver aanrukken.’ Angelique Wilms (Esquire 11-4-’19): ‘De film is…Lees verder

Over Luc Besson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Luc Paul Maurice Besson (Parijs, 18 maart 1959) is een Franse filmregisseur, -schrijver en -producent.

Carrière

Besson schreef op zijn zestiende de eerste versie van wat uit zou groeien tot de film The Fifth Element. Hij wilde vooral aantonen dat de Franse cinema tot meer in staat is dan tot wat hij beschouwt als pseudo-intellectuele films.

Van 1976 tot 1982 deed Besson diverse werkzaamheden in de filmindustrie. In deze jaren maakte hij ook reclame, korte films (onder andere L'Avant Dernier in 1981) en promotiefilms voor liedjes. Uiteindelijk kreeg hij zijn eigen productiebedrijf: Les Films De Dauphins.

In zijn carrière ontwierp hij onder andere een lichtgewichtcamera en heeft hij het gebruik van de Louma-kraan verder ontwikkeld.

Besson vocht tegen de regels en de overtuigingen die door producenten en distributeurs werden opgelegd. Hij wil via zijn eigen fi…Lees verder op Wikipedia