Boek
Nederlands

Hugo Claus : een hommage

Marc Didden (auteur)
+1
Hugo Claus : een hommage
×
Hugo Claus : een hommage Hugo Claus : een hommage

Hugo Claus : een hommage

Persoonlijke herinneringen van de Vlaamse tv-regisseur (1949) aan de Vlaamse schrijver (1929-2008).
Onderwerp
Claus, Hugo
Titel
Hugo Claus : een hommage
Auteur
Marc Didden 1949-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2013
126 p.
ISBN
9789085424604 (paperback)

Besprekingen

Hugo Claus: een hommage is een boekje in briefvorm waarin de essayist zich in de tweede persoon — een stijltruc die snel gaat vermoeien — wendt tot zijn grote idool. Want ja, en hij herhaalt het: voor hem staat de Vlaamse schrijver op dezelfde lijn als Shakespeare en Elvis — van enige idolatrie is dit schrijfsel dan ook niet gespeend.
Als opener vertelt Marc Didden hoe hij Claus leerde kennen: als stagiair was hij regieassistent bij De vossenjacht. Didden was zo geïntimideerd dat hij het hele repetitieproces gezwegen heeft. Behalve dat het een leuke anekdote oplevert, is dit verhaal ook typerend voor de houding die Didden in dit schrijfsel aanneemt ten opzichte van Claus, namelijk die van de zelfverkleining. Claus is de absolute meester, succesvol op ieder vlak; Didden de mislukkeling. Als techniek is dat handig om de grootsheid van de schrijver in het licht te stellen, maar het wordt een tic die verveelt. Erg onderhoudend is het verhaal van Didden als acteur in Claus’ film…Lees verder
De Vlaamse televisieregisseur Marc Didden (1949) haalt herinneringen op aan de tien jaar geleden overleden Hugo Claus. Zijn verhaal bestaat uit herinneringen, citaten uit artikelen en een interview dat hij ruim dertig jaar geleden met Claus hield voor het weekblad Humo. Didden is een fan, en dat heeft zijn nadelen. Het is allemaal wel erg bewonderend en flemerig. Ook de opmerkingen dat Claus' boek 'Het verdriet van België' langer zal bestaan dan België zelf, zijn een tikje obligaat en door anderen ook al gemaakt. Claus was misschien een 'genie', maar om dat overtuigend over het voetlicht te brengen hebben we toch de 'schriftgeleerden', 'vorsers' en 'letterkundigen' nodig waar Diddens met enig dedain over schrijft.

Over Marc Didden

Marc Didden (Hamont, 28 juli 1949) is een Belgisch filmregisseur, scenarist, rockjournalist, docent, publicist en columnist.

Biografie

Toen hij amper twee jaar was, verhuisde zijn familie naar Brussel. Na zijn Grieks-Latijnse humaniorajaren, eerst in het Sint-Jan Berchmanscollege en later in het Koninklijk Atheneum van Etterbeek, volgde Marc Didden de opleiding Dramaturgie en Regie aan het RITCS. Hij studeerde er af met een proefschrift over Hugo Claus' toneel en een regie van Claus' bewerking van Cyriel Tourneurs The Revenger's Tragedy. Later zou hij via een omweg in de journalistiek in de filmwereld terechtkomen.

In de jaren zeventig was hij vooral actief als journalist en muziekcriticus bij het weekblad Humo en interviewde tal van internationale rockartiesten.

Tussen 1983 en 1992 maakte hij vier films naar eigen scenario's: Brussels by Night, Istanbul, Sailors don't cry en Ma…Lees verder op Wikipedia