Boek
Nederlands

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez (auteur), Irene van de Mheen (vertaler)
Titel
Ons deel van de nacht
Auteur
Mariana Enriquez 1973-
Vertaler
Irene van de Mheen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Nuestra parte de noche
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
669 p.
ISBN
9789403105413 (paperback)

Besprekingen

Geen leven is heilig in duister Argentinië

Kun je de gruwelijke geschiedenis van je land vatten in een roman? De Argentijnse schrijfster Mariana Enriquez doet in Ons deel van de nacht alvast een meer dan verdienstelijke poging.

Op een ochtend in januari 1981 roept Juan Peterson zijn zesjarige zoon Gaspar wakker met de boodschap dat ze gaan vertrekken. De auto staat klaar en het wordt een heuse trip van Buenos Aires naar de watervallen van Iguazu, niet ver van de Braziliaanse grens. De reis heeft alles te maken met de dood van Gaspars moeder Rosario, drie maanden eerder, een stom verkeersongeval leek het, maar Juan vermoedde dat er meer achter zat. En dus vertrekken ze, die kleine jongen en zijn vader die, zoals Mariana Enriquez in haar roman Ons deel van de nacht schrijft, geen gewone vader is. De eerste nacht die ze op hotel doorbrengen staat er opeens een vrouw in hun kamer die Gaspar een helse schrik bezorgt, maar volgens zijn vader niet meer is dan een herinnering, waarna hij een handvol as uit een plastic zakje op de vloer uitstrooit, er het middernachtsymbool in tekent en vergeefs probeert contact te maken met Rosario. Het lukt al maanden niet meer.

Zeventien jaar geleden publiceerde de Chile…Lees verder

Enge scènes, vreselijke taferelen en geen spoor van ironie

Opgroeien, ziekte, rouw, seksuele identiteit, geloofsrituelen, het swingende Londen van de jaren zestig, de macht van de Argentijnse oligarchie, de militaire dictatuur in Argentinië... Aan onderwerpen geen gebrek in Mariana Enriquez' ambitieuze Ons deel van de nacht. Rode draad is het losjes over zes delen verspreide verhaal van de Orde, een geheime sekte die in Engeland ontstond maar wortels heeft in Afrika en overwaaide naar Argentinië. Doel van de Orde is een voorgoed voortlevend bewustzijn. Om dat in stand te houden zijn mediums nodig, die niet zo makkelijk zijn te vinden. Tot de mores van de sekte behoren wrede rituelen en bloedige offers aan een donkere macht die wordt aangeduid als de Duisternis. Enriquez grossiert in enge scènes en gruwelijke taferelen, die ze zonder een spoor van ironie serveert. Zo laat ze zien dat ze het horrorgenre tot in de puntjes beheerst en ook dat ze het bloedserieus neemt. Maar door al dat occulte griezelen komen de andere element…Lees verder

Eind jaren zeventig maken de doodzieke Juan Peterson en zijn zoon Gaspar een lange reis door het Argentinië van de militaire dictatuur. Juan is een medium in het geheime genootschap de Orde, dat via de wazige entiteit de Duisternis het raadsel van het eeuwige leven wil oplossen. Gaspar is voorbestemd om als medium voor de boodschappen van de Duisternis zijn vader op te volgen, iets wat Juan wil vermijden. Daarmee haalt hij zich de toorn van twee families met leden in de Orde op de hals. Mariana Enriquez (Argentinië, 1973) won met deze fantasierijke roman verscheidene Latijns-Amerikaanse literaire prijzen. Een veeleisende, en af en toe vermoeiende vertelling, waarin het bovennatuurlijke ware gebeurtenissen spiegelt. De roman wemelt van uiterst bloederige taferelen met vaak een bovennatuurlijk tintje. Toch slaagt Enriquez erin net daardoor de atmosfeer tijdens de juntadictatuur in Argentinië indringend weer te geven. Voor ervaren lezers van literatuur.