Boek
Nederlands

Komijnsplitsers : gedichten

+1
Komijnsplitsers : gedichten
×
Komijnsplitsers : gedichten Komijnsplitsers : gedichten

Komijnsplitsers : gedichten

Titel
Komijnsplitsers : gedichten
Auteur
Marieke Lucas Rijneveld 1991-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2022
103 p.
ISBN
9789025471200 (paperback)

Besprekingen

Doemdenken met de dichter

Meer dan in zijn vorige bundels ontsnapt Marieke Lucas Rijneveld in Komijnsplitsers niet aan clichés. Maar bij vlagen hebben de gedichten ook een ongekende poëtische zeggingskracht.

Marieke Lucas Rijneveld opent zijn nieuwe dichtbundel Komijnsplitsers met een opsomming van mensen voor wie geluk gevaarlijk is. Het betreffende gedicht, met de betekenisvolle titel 'De troostzoekers', eindigt echter met geruststellende woorden: 'voor iedereen is hier de plek'. Hoewel ook Rijneveld weet dat de poëzie helemaal niet voor iedereen is, worden we allemaal in dit markante universum uitgenodigd. Wie de hokjesgeest in stand wenst te houden, krijgt intussen een verbeten dichter achter zich aan: Rijneveld is tégen etiketten en voor 'verbroedering'.

Die focus op verbroedering in tijden van polarisatie heeft ontegenzeggelijk iets politiek-corrects, maar dat is niet de belangrijkste reden om streng te zijn voor de poëzie in Komijnsplitsers. Het is duidelijk dat Rijneveld ten opzichte van zijn eerdere bundels Kalfsvlies (2015) en Fantoommerrie (2019) een zekere stilistische ontwikkeling heeft doorgemaakt, in die zin dat deze bundel niet grossiert in verge…Lees verder

Demonen gaan doormidden

De nieuwe bundel van Marieke Lucas Rijneveld, met de schitterende titel Komijnsplitsers, loopt over van betekenis. In de mooie, volle verzen duiken allerlei demonen op.

Neem een aardappelschiller, pak een komijnzaadje, probeer het te splitsen en zie wat er gebeurt. Wat je ook probeert, het smalle zaadje zal bij iedere poging vrolijk onder het ijzer vandaan springen. Het voert een dans op waarbij het weigert zich te laten vastpinnen. Zo'n soort dans voert Marieke Lucas Rijneveld op in zijn nieuwe, lijvige bundel Komijnsplitsers.

Alleen al die schitterende titel, zou je kunnen denken, vormt een plaagstoot richting al diegenen die iets van hem menen te mogen vinden. Muggenzifters, zo zou een banaler alternatief kunnen luiden, of haarklovers. Kwezelaars is een andere. Rijneveld geeft er een aantal voorbeelden van in het titelgedicht. Zo is er de mens die alles weet, het hart op de tong heeft, 'maar zelden de formule weet voor een goed leven'. Of diegene wiens woorden 'van steigerhout' zijn gemaakt, terwijl hij de vissen die van zuurstofgebrek naar boven zijn gekomen niet ziet. Van die kanselpredikers dus, die het oog te weinig naar binnen &eacu…Lees verder

Valgevaarlijke gedachten

BOEKENBAL

 

Na het oorverdovende succes van zijn romans zouden we het bijna vergeten: de recentste Mooie Jonge God van de Republiek der Letteren, Marieke Lucas Rijneveld, betrad de literaire arena eerst als dichter. Na ‘Kalfsvlies’ en ‘Fantoommerrie’ is er nu ‘Komijnsplitsers’, de titel waar in deze Poëzieweek het hardst naar werd uitgekeken. Een raadselachtige titel alweer, denkt u? Nou, dat blijkt mee te vallen. Het woord ‘komijnsplitser’ staat gewoon in Van Dale en is een synoniem voor ‘gierigaard’, ‘vrek’. Het is een woord dat wonderwel past in Rijnevelds literaire universum: aards, beeldend en concreet, en tegelijk de bedompte sfeer oproepend van een krenterig en koud calvinisme. Het sluit aan bij de wereld die in zijn romans is verbeeld, het krampachtige en armlastige boerenbestaan onder een God die vooral gevreesd moet worden. Die wereld wordt in ‘Komijnsplitsers’ stilaan verlaten. De …Lees verder

Dichtbundel van een schrijfster (1991) die in 2022 bekend maakte dat zij voortaan als ‘hij’ wil worden aangeduid. De vertaling van zijn roman 'De avond is ongemak' werd bekroond met de Booker International Prize. Ook won hij de F. Bordewijk-prijs (2021) voor 'Mijn lieve Gunsteling' en de Ida Gerhardt Poëzieprijs (2020) voor 'Fantoommerrie'. Verscheidene van de meer dan 60 rijmloze gedichten uit deze nieuwe bundel, vaak bestaand uit kwatrijnen, gaan over wat hij zelf aanduidt als zijn streven om een perfecte jongen te worden. Andere gedichten gaan over liefde, dood, gevaar en lijden. Ook zijn er gedichten over troost en over de zee (die hij zijn vriend noemt). Daarnaast brieven aan o.a. een ‘lieve schobbejak’ en een ‘lieve pierewaaier’. Uit Rijnevelds pen rollen de prachtigste regels, dikwijls intrigerend. Bovenmatig taalvaardig en vindingrijk speelt hij met woorden die hij formeert tot wat een copieus taalfeest mag worden genoemd. Het boek is geschikt voor een algemeen poëziepubliek. …Lees verder

Over Marieke Lucas Rijneveld

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michaël Roumen

Marieke Lucas Rijneveld (geboren als Marieke Rijneveld, Nieuwendijk, 20 april 1991) is een Nederlandse schrijver en dichter. Als eerste Nederlandse schrijver won Rijneveld (samen met vertaalster Michele Hutchison) met het in het Engels vertaalde boek De avond is ongemak / The Discomfort of Evening in 2020 de International Booker Prize.

Levensloop en werk

Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin. Op negentienjarige leeftijd verhuisde Rijneveld naar Utrecht, studeerde daar een jaar Nederlands aan de docentenopleiding en volgde vervolgens een opleiding aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Het werk van Rijneveld werd gepubliceerd in onder andere de VPRO Gids, De Revisor (in 2015-2016 was Rijneveld redacteur van het tijdschrift), Het liegend konijn, De Gids en Hollands Maandblad.

Rijneveld ontving de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurs en het C.C…Lees verder op Wikipedia