Besprekingen

Op 28 juli 2061 is als iedere 75 jaar vanaf de Aarde de komeet van Halley te zien, vernoemd naar de sterrenkundige Edmond Halley die in 1679 op het eiland Sint- Helena midden in de Atlantische Oceaan de hemel bestudeerde met zijn telescoop en maar liefst 341 sterren zag. De kleine Angus is 8 jaar als hij in opdracht van Halley overdag vogels telt en 's nachts de positie van de sterren bepaalt. Halley is gefascineerd door de vasthoudendheid van de jongen die luchtproeven doet met vissenblazen en later een halve ballon van raampapier maakt die de komeet van Londen wordt genoemd. Wanneer hij door zijn moeder naar Engeland wordt gestuurd als verstekeling op een schip, belandt hij eerst in het kraaiennest met rijstkorrels en pompoenpitten als voedsel. Daarna moet hij hard werken op het schip. In Engeland wordt hij de assistent en het geweten van Halley. Waarna hij mee mag op expeditie en overklast daarbij de hinderlijke medereiziger Clarke in sterkte en kennis. De top van de Snowdon in Wa…Lees verder

Over Olli Jalonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Teemu Rajala

Olli Jouko Johan Jalonen (Helsinki, 21 april 1954) is een Finse schrijver. Hij studeerde sociale wetenschappen en promoveerde tot doctor in de filosofie aan de universiteit van Tampere in 2006. Hij is getrouwd met de schrijfster Riitta Jalonen.

Jalonens eerste werk, de verhalenbundel Unien tausta (De achtergrond van dromen), verscheen in 1978 als gevolg van zijn deelname aan een door uitgeverij Otava georganiseerde verhalenwedstrijd.

Olli Jalonen heeft talloze prijzen in ontvangst mogen nemen waaronder de Finlandiaprijs in 1990 voor zijn roman Isäksi ja tyttäreksi (Vader en Dochter). Deze roman is het tweede deel van een trilogie die daarnaast nog bestaat uit Johan ja Johan (Johan en Johan) en Elämä (Leven). Deze romans voegde hij later samen tot één roman Ykstyiset tähtitaivaat (Persoonlijke sterrenhemels). Jalonens boeken zijn vertaald in het Duits, Estisch, Noors, Zweeds.

Lees verder op Wikipedia