Boek
Nederlands

De Japanse tuin

Pieter Aspe (auteur)
+1
De Japanse tuin
×
De Japanse tuin De Japanse tuin

De Japanse tuin

Genre:
Een politieduo uit Hasselt wordt geconfronteerd met drie raadselachtige moorden.
Extra onderwerp
misdaad, Detective, Brugensia
Titel
De Japanse tuin
Auteur
Pieter Aspe 1953-2021
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2008
121 p.
ISBN
9789022317297 (paperback)

Besprekingen

Durven lachen om jezelf

Fans van Pieter Aspe maken zich best zo snel mogelijk lid van de Provinciale Bibliotheek Limburg. Aspes nieuwe roman, 'De Japanse tuin', is immers tot het voorjaar van 2003 enkel daar te verkrijgen. En zoals de titel al laat vermoeden, speelt het verhaal zich niet in Brugge af maar in onze 'hoofdstad van de smaak'. We trokken voor een fotoshoot langs enkele locaties die prominent in Aspes boek aanwezig zijn. Onderweg noteerden we het volgende uit de mond van Vlaanderens meest gelezen misdaadauteur.

Met Pieter Aspe langs de locaties uit 'De Japanse tuin'

«Midden vorig jaar kreeg ik een telefoontje van Dirk (Duwijn, persverantwoordelijke van de Provinciale Bibliotheek, nvdr.) met de vraag of ik een boek wilde schrijven dat zich afspeelt in en rond de bibliotheek. Ik heb even getwijfeld of ik zou doen omdat ik het op dat moment nogal druk had met een theaterstuk voor Brugge 2002 en een reeks hoorspelen voor de radio.

Maar het leek me wel leuk, ter afwisseling van de commissaris Van In-boeken. Dus heb ik drie weken van mijn vakantie opgeofferd en 'De Japanse tuin' geschreven,» lacht Pieter Aspe.

De keuze van de Provinciale Bibliotheek om Bruggeling Aspe te vragen om een cadeauboekje voor haar lezers te schrijven, lijkt op het eerste gezicht arbitrair. Maar Aspe is niet alleen de meest gelezen auteur in de Hasseltse bib, op zich een afdoende reden, hij heeft ook Limburgse connecties. «Mijn schoonmoeder komt uit Beringen. Ze is getrouwd met een Bruggeling, maar he…Lees verder

De auteur schrijft sinds 1995 aan de lopende band politieromans, waarvoor hij meer dan eens is bekroond. In deze korte policier raken hoofdinspecteur Lies Rutten en haar collega Rudi Nelissen betrokken bij drie moorden op een 16-jarige jongen, een 19-jarig meisje en de directeur van de gemeentelijke bibliotheek van Hasselt. Drugs en seksschandalen spelen hierbij een rol. De plot is wat gezocht, maar dat wordt weer goedgemaakt door de prettige manier waarop het persoonlijke wel en wee van beide inspecteurs wordt beschreven. Aspe is vooral bekend door de politieromans die hij heeft gewijd aan de Brugse commissaris Van In. Deze speelt ook in dit verhaal een kleine rol. Wat houterig geschreven, maar desondanks goed leesbaar. Geschikt voor liefhebbers van politieromans. Meer een novelle, dan een roman. Pocket met normale druk.

Over Pieter Aspe

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door PieterDP

Pieter Aspe, pseudoniem van Pierre Aspeslag, (Brugge, 3 april 1953 – aldaar, 1 mei 2021) was een Vlaams schrijver.

Levensloop

Pieter Aspe studeerde aan het Sint-Leocollege in Brugge. Hij was voltijds auteur sinds 1996. Daarvoor werkte hij onder andere als magazijnier, verkoper, seizoenagent bij de zeevaartpolitie, fotograaf en studiemeester. Hij was ook enkele jaren conciërge en koster van de Heilig-Bloedkapel in Brugge. In 1976 was hij kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen op de dissidente lijst 'Christen democraten' maar hij werd niet verkozen.

Werk

Pieter Aspe schreef misdaadromans met als hoofdpersonen hoofdinspecteur Pieter Van In en substituut (officier van justitie) Hannelore Martens, die in het debuutverhaal Het vierkant van de wraak zijn geliefde wordt. De meeste verhalen spelen zich in Brugge af, alhoewel 13, Ontmaskerd, Op Drift en C…Lees verder op Wikipedia