Boek
Nederlands

Blitz!

Rian Visser (auteur), Lars Deltrap (illustrator)
+1
Blitz!
×
Blitz! Blitz!
In de reeks:
Blitz!; 1
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Blitz, een ruimtemannetje, is best tevreden alleen op zijn planeet. Op een dag landt vogeltje Tjilp op zijn planeet. Blitz en Tjilp worden vrienden. Pas wanneer Tjilp terug vertrokken is naar de aarde, voelt Blitz hoe eenzaam hij is.
Leesniveau
AVI E3, AVI M4, AVI 3, AVI 4
Titel
Blitz!
Auteur
Rian Visser
Illustrator
Lars Deltrap
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2013
143 p. : ill.
ISBN
9789025753474 (hardback)

Besprekingen

Rian Visser schreef al behoorlijk wat boekjes voor beginnende lezers, ontwikkelde recent enkele meelees-e-boekjes voor op de iPad en ook in haar recentste boek Blitz! houdt ze rekening met moeilijke lezers. Ze gebruikt immers een lettertype dat ook voor dyslectici makkelijk leesbaar is en het leesniveau klimt geleidelijk van AVI E3 tot AVI M4. 
Blitz, een groen ruimtewezen, woont helemaal alleen op bol Nul, een planeet met één boom. Blitz is perfect gelukkig tot hij op een dag Tsjilp ontmoet. Als hij ontdekt dat de vogel van een grote bol met veel bomen komt, besluit hij om mee te gaan. Hij gaat op zoek naar een vriend, liefst een die op hem lijkt. Maar dat wordt moeilijk op Aarde, want daar is men bang van het vreemde. Aangezien hij buiten de bestaande orde valt, wordt lieve Blitz eerst in het bos, daarna in een hok met een hek errond gestopt opdat iedereen dit vreemde creatuur goed kan bekijken. De lezer kan alvast zelf bedenken hoe dit cyclisch verhaal eindigt. <…Lees verder
Blitz woont op planeet Nul, met een boom waaraan allerlei lekkers groeit. Als hij bezoek krijgt van het vogeltje Tjilp, raakt hij nieuwsgierig naar waar Tjilp vandaan komt. Zou daar iemand zijn die op hem lijkt? Hij hakt de boom om en bouwt er een raket van. Samen met Tjilp vliegt hij naar de aarde. Daar maakt hij vrienden en heeft het naar zijn zin, totdat de burgemeester hem ontdekt. Ze sluit hem op achter een hek en maakt zo een toeristische attractie van hem. Blitz verkiest eenzaamheid boven gevangenschap en besluit te vertrekken. Aantrekkelijk vormgegeven boek voor beginnende lezers, met oplopend leesniveau van AVI-E3 naar M4. Met ruim gezette pagina’s, korte zinnen en veel wit, in een prettig leesbaar lettertype, ook voor dyslectische kinderen. Met op elke spread aansprekende illustraties in kleur die de tekst ondersteunen, met soms gefotografeerde details. De auteur weet beginnende lezers een boeiende en uitdagende leeservaring te bieden, zowel qua inhoud als taalgebruik. Een a…Lees verder

Blitz!

Blitz is een groen ruimtemannetje dat op bol Nul woont. Helemaal alleen. Er staat één boom op bol Nul. Aan de boom groeit elke dag iets anders om op te eten. Een hap, een knak, een smul, een bijt of een lik. Blitz praat, speelt, zingt, eet en slaapt bij de boom. Opeens valt er een plets op zijn gezicht. Het komt van een vogel in de boom. Nu is Blitz niet meer alleen. Hij wordt beste vrienden met Tjilp. Tjilp wil na een tijdje terug naar de aarde en Blitz wil mee.
Een origineel verhaal voor beginnende lezers. In dit boek is een lettertype gebruikt dat voor iedereen makkelijk leesbaar is, ook voor dyslectici. De tekst is handig opgedeeld in deeltjes van drie tot acht korte zinnetjes met heel duidelijke begeleidende illustraties van Lars Deltrap. Het begint bij leesniveau AVI E3 en loopt langzaam op tot AVI M4.

Suggesties