Frankrijk, 14e eeuw. Als een ridder terugkomt van een expeditie vertelt zijn vrouw hem dat zij is verkracht door een vriend van hem. Als die ontkent, en ieder zijn eigen lezing van het gebeuren heeft, leidt dat tot een duel tussen de vrienden.
Titel
The last duel
Regisseur
Ridley Scott 1937-
Acteur
Matt Damon Adam Driver 1983- Jodie Comer Ben Affleck 1972-
Taal
Engels
Uitgever
Twentieth Century Fox Home Entertainment, © 2022
1 dvd-video
Oorspr. opname
2021
Speelduur
ca. 2 uur, 26 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Spaans, audiodescriptie in het Engels Ondertiteling: Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels voor slechthorenden
EAN
8717418601034

Besprekingen

Amerikaans historisch drama (2021) van Ridley Scott (Alien: covenant, The martian). Met Matt Damon (The Martian, Jason Bourne), Adam Driver (Paterson, Star Wars), Jodie Comer (Killing Eve) en Ben Affleck (Argo, Gone girl). Frankrijk, 14e eeuw. Als een ridder terugkomt van een expeditie vertelt zijn vrouw hem dat zij is verkracht door een vriend van hem. Als die ontkent, leidt dat tot een duel tussen de vrienden. Beoordeling IMDb: 7.5. André Waardenburg (NRC 12-10-’21): ‘Het veelal bij kaarslicht gefilmde The Last Duel is op zich een boeiende film, waarbij de parallellen tussen heden en verleden opzichtig voor het oprapen liggen. Maar met een lengte van dik tweeënhalf uur duurt hij te lang en het soms erg hedendaagse taalgebruik stoort af en toe’ (3 sterren). Frank Stol (Filmtotaal 14-10-‘21): ‘middeleeuws #metoo-drama met een glansrol van Jodie Comer (…) het drama dat zich in dit ruim tweeënhalfuur durende werk ontvouwt, is bijzonder aangrijpend’ (4 sterren). Bor Beekman (Volkskrant 1…Lees verder

Over Ridley Scott

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gage Skidmore

Ridley Scott (South Shields, 30 november 1937) is een Brits fotograaf, filmregisseur en filmproducent. Hij is vooral bekend om zijn visueel overweldigende en groots opgezette Hollywood-actiefilms. Zijn jongere broer Tony Scott (1944-2012) was ook regisseur van actiefilms.

Kort overzicht

Hoewel Scott zich als filmmaker in het commerciële circuit bevindt, wordt hij toch door veel critici als een kunstenaar gezien. Dit komt vooral door het opvallende stijlvolle, kleurrijke en opmerkelijk uitgelichte camerawerk dat in zijn films altijd domineert. Ook stralen zijn films een opvallende voorliefde voor schilderkunst en geschiedenis uit.

Scott maakte in het begin van zijn carrière sciencefiction cult-films als Alien en Blade Runner. Later ging hij zich steeds meer toeleggen op actiefilms om zich vervolgens te specialiseren in historische spektakelfilms.

In 2015 kreeg Scott een ster op de Hollywood Walk o…Lees verder op Wikipedia

Suggesties