Boek Nederlands

Normale mensen

Sally Rooney (auteur), Gerda Baardman (vertaler)

Normale mensen

Sally Rooney (auteur), Gerda Baardman (vertaler)
Marianne en Connell groeien op in hetzelfde stadje in landelijk Ierland. Ze ontmoeten elkaar alleen wanneer de moeder van Connell het huis van Marianne schoonmaakt. Als ze beiden naar het prestigieuze Trinity College in Dublin gaan, blijkt dat zich door de jaren heen een diepe band heeft gevormd.
Titel
Normale mensen
Auteur
Sally Rooney 1991-
Vertaler
Gerda Baardman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Normal people
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2019
253 p.
ISBN
9789026343445 (paperback)

Besprekingen

Sally Rooney neemt je beet

Roman. De Ierse schrijfster Sally Rooney is een hype. Pers en publiek hebben haar uitgeroepen tot het nieuwe literaire wonderkind. Er is wat van aan.

Sally Rooney is 27 en heeft al twee eretitels. Die heeft ze niet zelf bedacht, ze zijn haar opgedrongen. De 'Salinger van de Snapchatgeneratie' wordt ze genoemd, en de 'eerste grote millennial-auteur'. Dat is heel wat, maar marketing gedijt nu eenmaal niet bij gematigdheid. Twee romans in twee jaar heeft ze uitgebracht, ­Gesprekken met vrienden en ­Normale mensen. Voor de eerste kreeg ze nominaties, voor de tweede prijzen. Beide zijn bestsellers, boekhandelaars moeten hun voorraad constant aanvullen, en niet alleen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. 'Tip in je eindejaarslijstje voor de krant alsjeblieft niet ­Normal people', verzocht Steven Van Ammel van Passa Porta in Brussel me in de kerstperiode. 'We kunnen de vraag nu al niet bijhouden.' Toen moest de Nederlandse vertaling nog uitkomen.

'Raar' en 'normaal'

Normale mensen is een verhaaltje van dertien in een dozijn. ­Marianne is 'raar', Connell is 'normaal'. Zij draagt lelijke schoenen en heeft …Lees verder

De stem van generatie Y

BOEKENBAL

SALLY ROONEY Normale mensen

Hij is populair op school. Zij niet, maar haar huis heeft een heuse oprijlaan. En hij behoort tot dat deel van de Ierse samenleving waar ’s ochtends huismerkcornlakes op de ontbijttafel staan. Of het wat kan worden tussen die twee? Sally Rooney lijkt zich met de opvolger van haar bejubelde debuut ‘Gesprekken met vrienden’, die haar als een raket naar het irmament van de letteren schoot, op het terrein van de romantische komedie te begeven. Maar wie graag een stroperige paringsdans ziet zoals die van Julia Roberts en Richard Gere, kan beter zijn exemplaar van ‘Pretty Woman’ afstofen, want Rooneys verhaal over klassendoorbrekende liefde is niet van die aard. Wanneer Marianne Sheridan en Connell Waldron hun eerste kus uitwisselen, is hij, spits van het plaatselijke schoolelftal, de ‘begeerlijke partij’ en zij de ‘loser zonder vrienden’. Vijftig bladzijden en enkele stiekeme vrijpartijen later studeren ze allebei aan het Trinity Col…Lees verder