Dvd
Engels

Monty Python and the Holy Grail

Terry Gilliam (regisseur), Graham Chapman (scenarist), John Cleese (acteur)
Satirische bewerking van een Arthurlegende waarin de Ridders van de Ronde Tafel op zoek gaan naar de Heilige Graal
Titel
Monty Python and the Holy Grail / dir. by Terry Gilliam and Terry Jones ; written by Graham Chapman ... [e.a.]
Regisseur
Terry Gilliam Terry Jones 1942-
Scenarist
Graham Chapman
Acteur
John Cleese Eric Idle Michael Palin
Andere
Monty Python
Taal
Engels
Uitgever
Hilversum: Columbia Tristar Home Entertainment, 2002
1 dvd-video + bonus dvd-video
Oorspr. opname
1974
Speelduur
ca. 85 min.
Aantekening
Digitally mastered Ondertiteling: Nederlands, Engels, Duits, Pools, Turks, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Sloveens, Kroatisch, Russisch, Deens, Zweeds, Noors, Fins, IJslands Taalkeuze: Engels, Hongaars, Russisch
EAN
8712609034585

Besprekingen

Deze tweede speelfilm van het Monty Python-team uit 1974 over Koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel is een klassieker. Veel mensen kennen scènes uit hun hoofd, zoals 'the knights who say ni!' en 'the killer rabbit'. De Speelfilmencyclopedie geeft drie sterren: 'Deze parodie van het Monty Python-gezelschap steekt de draak met de Britse behoudendheid. Er zitten hilarische scènes in, zoals aanstormende 'ridders zonder paard', maar het geheel rond het vage intrige over Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel die op kruistocht gaan, is wat rommelig. Het blijft echter heel leuk. (...).' De dvd-set bevat veel extra's, zoals gesproken commentaar van de regisseurs en acteurs, een handleiding voor het gebruik van de kokosnoten, een documentaire waarin Terry Jones en Michael Palin terugkeren naar de Schotse locaties waar de film is opgenomen.

Over Terry Gilliam

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Vegafi

Terry Gilliam, artiestennaam van Terrence Vance Gilliam (Minneapolis (Minnesota), 22 november 1940) is een Amerikaans animator en filmregisseur. Hij is een van de zes leden die de komediegroep Monty Python oprichtte.

Biografie

Jeugd

Gilliam werd geboren in Minneapolis (Minnesota), als oudste van drie kinderen. In 1951 verhuisde het gezin naar Californië omdat het droge klimaat van die streek beter was voor Gilliams astmatische zuster. Na de Birmingham High School te hebben doorlopen ging Gilliam naar Occidental College in Eagle Rock bij Los Angeles.

Studie en begin loopbaan

Aanvankelijk studeerde Gilliam natuurkunde, daarna schakelde hij over op de zeven vrije kunsten (Arts), en ten slotte studeerde hij af met een Bachelor of Arts-graad in politieke wetenschappen.

Gilliam begon zijn loopbaan in New York, als…Lees verder op Wikipedia