De Zadenbib

Hou je van tuinieren en planten? Vind je het in stand houden van de Brusselse natuur belangrijk? Dan kun je terecht bij de Zadenbib van Jette en vijf andere Brusselse zadenbibliotheken.

In de Brusselse zadenbibliotheken kun je gratis zaden halen en geoogste zaden schenken. Op deze manier willen de Brusselse zadenbibliotheken een netwerk uitbouwen van tuinders die hun kennis en plantenzaden met elkaar delen.

1. Wat is zadenbib?

De zadenbib van Jette is een Brusselse zadenbibliotheek. Het principe daarvan is eenvoudig. In de Brusselse zadenbibliotheken kan je gratis zaden lenen (kruiden, groenten, bloemen, Brusselse lokale planten) en je geoogste zaden terugschenken. Brusselse zadenbibliotheken delen plantenzaden en kennis met Brusselaars, tuinders, liefhebbers en iedereen met een hart voor de natuur.

2. Hoe werkt een zadenbibliotheek?

  1. Haal je zaden bij een Brusselse zadenbibliotheek.
  2. Zaai de zaden uit in je tuin, of in potten op je terras.
  3. Wanneer de bloeiperiode voorbij is, oogst je de zaden.
  4. Breng de geoogste zaden terug naar een Brusselse zadenbibliotheek.

3. Vrijwilligers

Vrijwilligers kregen een opleiding hoe ze zaden moeten schoonmaken, verpakken en etiketteren. Zij zijn verantwoordelijk voor het algemene onderhoud van de zadenbib. 

Heb je interesse om vrijwilliger te worden? Neem dan contact op met de bibliotheek via 02 427 76 07 of bibliotheek@jette.brussels voor meer informatie. 

zadebib-totem
Foto: Zadenbib Totem
zadenfiche-met-zaden
Foto: Zadenfiche met zaden
oogsten-van-zaden
Foto: oogsten en schoonmaken van de zaden

4. Zaden

Hou er wel rekening mee dat we enkel werken met biologische zaden en zaden van eigen kweek. En dit om F1 hybride zaden, genetische gemodificeerde zaden (GM zaden) en zaden die behandeld zijn met pesticiden te vermijden.

5. Lenen van zaden

Je kiest de zakjes zaad. Je mag per keer maximum 3 zakjes meenemen en 1 per soort. Je hoeft dit niet (meer) te registreren in mijntuin.org.

 

6. Oogsten en terugbrengen

Zaden op overschot? Of heb je oogst van je geleende zaden? Deze kan je binnenbrengen in de Jetse zadenbib. Een team vrijwilligers zal ze in zakjes doen en voorzien van een etiket. We vragen aan degene die zaden meegenomen heeft om zelf ook zaden te oogsten en naar de bibliotheek te brengen.

Maar als dat niet lukt, bijvoorbeeld omdat je een (klein) terras hebt, dan is dat niet erg. De zaden mogen van een andere plant zijn dan die je hebt meegenomen. 

Praktisch: vraag aan de infobalie van de volwassenenafdeling om een fiche en een envelop of je kan de zadenfiche ook hier downloaden. Op de fiche vul je een aantal kenmerken in over de plant. Samen met de zaden, doe je deze fiche in een gesloten envelop en geef je dit af aan de infobalie.

zonnebloem_bibjette
Foto: Bij met zonnebloem aan de Bib van Jette

Artikel van BRUZZ.be: "Jette krijgt zadenbibliotheek"

BRUZZ.jpg

Lees online artikel in PDF op onze website dat op 20/05/2016 verscheen op BRUZZ.be, over het ontstaan van de zadenbibliotheek in de Nederlandstalige Bibliotheek van Jette.

 

Lees hier het artikel.