Livre
Néerlandais

Lanark : een leven in vier boeken

Alasdair Gray (auteur), David Grävling (traducteur)
Roman over een begaafde jongeman en zijn alter ego in Schotland en in een futuristische stad.
Titre
Lanark : een leven in vier boeken
Auteur
Alasdair Gray
Traducteur
David Grävling
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Lanark : a life in four books
Éditeur
[Amsterdam]: Koppernik, © 2017
598 p. : ill.
ISBN
9789492313324 (paperback)

Commentaires

Speelse klassieker van eigenzinnige schrijver Alasdair Gray eindelijk in het Nederlands vertaald

De auteur toont met genoegen zijn eruditie maar steekt ook de draak met zichzelf.

In 1981 publiceerde de toen 47-jarige schrijver en kunstenaar Alasdair Gray een debuutroman waaraan hij naar eigen zeggen dertig jaar had gewerkt: Lanark - A Life in Four Books. Het was een boek dat zowel door zijn uiterlijk als zijn inhoud meteen werd opgemerkt als buitengewoon. Anthony Burgess noemde Gray 'de grootste Schotse schrijver sinds Sir Walter Scott'. In de jaren die sindsdien zijn verstreken heeft het boek de status van een klassieker gekregen.

Hoewel Grays werk ook in Nederland niet onopgemerkt bleef, verscheen Lanark - anders dan zijn tweede roman, 1982 Janine - nooit in Nederlandse vertaling. Tot de kleine uitgeverij Koppernik de moed (en goede smaak) had het project aan te pakken.

Je hoeft Lanark - Een leven in vier boeken alleen maar door te bladeren om te zien dat het het product is van een eigenzinnige geest. Gray speelt met de typografie, verrijkt het boek met pentekeningen en goochelt met de inhoud.

Lire la suite
Wat Joyce deed met Dublin, deed Alasdair Gray (1934) met Glasgow: van zijn stad een enigmatisch en mythisch oord maken. Al in 1981, bij het verschijnen van Grays debuut, werd ‘Lanark’ uitgeroepen tot cultklassieker – een status die het tot op de dag van vandaag draagt. En daar valt veel voor te zeggen: ‘Lanark’ is vreemd en weerbarstig, niet alleen in structuur, maar ook in verhaal én in taal: Beckettiaanse dialogen, het ondoorgrondbare van Kafka, de zwartgalligheid van Céline. Maar ‘Lanark’ staat ook op eigen benen. De roman begint met deel 3, als een man wakker wordt in een trein en zijn eigen naam niet meer weet. Als Lanark stapt hij even later Unthank in, een Glasgow-achtige, unheimische stad, waar de inwoners lijden aan huidziektes en merkwaardige relaties met elkaar aangaan. In delen 1 en 2 wordt de jeugd uit de doeken gedaan van Duncan Thaw die uiteindelijk zal sterven – zodat de logica ons leert dat Lanark niemand minder is dan Thaw na zijn dood en dat Unthank zijn limbo is. M…Lire la suite

À propos de Alasdair Gray

CC BY 3.0 - Image by Günter Prust

Alasdair Gray, né le 28 décembre 1934 à Glasgow et mort dans la même ville le 29 décembre 2019, est un romancier, poète, dramaturge et peintre écossais.

Son premier roman, Lanark fut publié en 1981 et connut un immense succès critique. Le critique André Clavel le décrit comme « un illusionniste écossais aussi insaisissable que le monstre du Loch Ness ». Avec l'autodérision qui le caractérise, Alasdair Gray se définit lui-même ainsi : « un Glaswegien, gros, vieux, et asthmatique, qui gagne son pain grâce à la peinture et à l'écriture. ».

Biographie

L'enfance d'Alasdair Gray est marquée par son évacuation à la campagne durant les bombardements de la seconde guerre mondiale, en 1940, puis en 1942. Il affirme que ces expé…En lire plus sur Wikipedia