Livre
Néerlandais

De hoed van tante Jeannot : taferelen uit de kinderjaren in Brussel

Eric De Kuyper (auteur)

De hoed van tante Jeannot : taferelen uit de kinderjaren in Brussel

Titre
De hoed van tante Jeannot : taferelen uit de kinderjaren in Brussel
Auteur
Eric De Kuyper
Langue
Néerlandais
Éditeur
Nijmegen: Vantilt, 2015
223 p.
ISBN
9789460042331 (paperback)

Commentaires

Heruitgave van de in 1989 verschenen roman, die het tweede deel vormt van een cyclus over de kinderjaren van Eric de Kuyper (1942), onder meer bekend als essayist, regisseur en filmtheoreticus. De auteur beschrijft in meestal korte verhalen, chronologisch geordend, zijn kindertijd in een typisch West-Vlaams gezin in het Brussel vlak na de Tweede Wereldoorlog. Er is een veelheid aan broers, zussen, neven, nichten, ooms en tantes, maar in het speciaal is daar tante Jeannot, die Erics liefde voor literatuur, film, toneel en ballet aanwakkert. Steeds verder reikt de ontdekkingstocht van de hoofdpersoon door het naoorlogse Brussel. De sprankeling van de herinneringen, vol van de kinderlijk verwonderde blik op de wereld, en de voelbare liefde van de schrijver voor zowel het grootse als de kleinste details, maken dat dit boek geen moment gaat vervelen. In 1990 bekroond met de NCR-prijs en onlangs door het Vlaams Fonds voor de Letteren verkozen tot één van de hedendaagse klassiekers.

À propos de Eric De Kuyper

Eric de Kuyper est un cinéaste expérimental, théoricien du cinéma, scénariste de cinéma et écrivain belge né à Bruxelles le 2 septembre 1942.

Ce sont ses romans Aan zee et De hoed van tante Jeannot qui, dans les années 1980, ont fait sa notoriété en tant qu'auteur. S'en est suivie une série d’autres livres, inspirés principalement de sa jeunesse bruxelloise.

Biographie

Diplômé en 1967 de la RITS, De Kuyper a commencé sa carrière à l’ancienne Belgische Radio- en Televisieomroep. Dans les années 1980, il a réalisé plusieurs longs métrages parmi lesquels Casta Diva, A Strange Love Affair et publié divers essais et articles sur le cinéma, l’opéra et la littérature. Sa passion pour le cinéma l’a d’ailleurs conduit à Amsterdam, où il était sous-directeur du Filmmuseum (Musée du cinéma). En automne 2007 est par…En lire plus sur Wikipedia